Pagina's

donderdag 8 december 2011

Winterschoonmaak software

De testen met Windows 2008R2 op onze servers zijn al vrij ver gevorderd. Wat we er nog niet op hebben zijn in elk geval de gevirtualiseerde onderwijs-applicaties. Dat zijn er 90 in totaal.
Voordat die één voor één opnieuw gevirtualiseerd gaan worden, willen we eerst grote schoonmaak houden. We kunnen ons namelijk niet aan de indruk onttrekken dat een aantal applicaties niet meer gebruikt wordt. Vaak zijn er online betere en mooiere applicaties beschikbaar die bovendien aan de lopende band bijgewerkt kunnen worden.
Uiterlijk 22 december kunnen docenten de gebruikte software melden. De procedure is hun per mail toegestuurd.
In totaal hebben we nog 188 menu-items op het leerlingennetwerk staan. Dat zijn overigens niet allemaal applicaties. Soms is het slechts een verwijzing naar een website. Het vermoeden bestaat dat we opnieuw terug zullen gaan in het aantal menu-items tot rond de 140.

dinsdag 6 december 2011

Doorlinken vanuit de ELO naar onderwijsdiensten

Vanaf versie 5.3.7 van Magister (die we sinds enkele weken in gebruik hebben) was het mogelijk rechtstreeks door te linken naar diensten van Kennisnet (zoals Teleblik en Wikiwijs) zonder opnieuw in deze diensten in te hoeven loggen. Helaas werkte het niet! Je moest inloggen met je persoonlijk Entree account. Tijdens die sessie van Magister kon je weer inloggen zonder naam en wachtwoord, maar bij een volgende sessie moest je opnieuw inloggen.
Na heel wat telefoontjes zat ik te wachten op de oplossing. Bij SchoolMaster wisten ze ook niet waarom het bij ons niet werkte. De programmeur zou er zich in gaan verdiepen.

Vanmorgen ontdek ik bij toeval de oorzaak. Voor de zomervakantie hebben de scholen die hun boeken via Van Dijk's boekhuis of via Iddink aanschaffen bericht gekregen dat ze om de digitale content via de ELO te kunnen ontsluiten zich moeten aanmelden bij de Kennisnet Federatie. Omdat wij niet tot die groep van scholen behoren hebben wij dat bericht nooit gekregen en dus zijn we niet aangemeld.
Natuurlijk heb ik ons nu per direct aangemeld. Binnen enkele weken (zo snel werkt het dan toch ook weer niet) moet e.e.a. geregeld zijn en kunnen we Teleblik, maar ook andere diensten die via deze federatie lopen, zonder afzonderlijk wachtwoord via de ELO van Magister ter beschikking stellen.
Nog even geduld, het komt er aan. Wat allemaal precies? Volg deze link.

maandag 21 november 2011

Prezi.com

In een van de eerste Nieuwsbrieven ICT&Planning heb ik al aandacht besteed aan www.prezi.com, het online programma om presentaties te maken. Veel bewonderd, al veel prezi's bekeken en gebruikt, maar vorige week heb ik mijn eerste eigen prezi gemaakt. Op http://prezi.com/rvr70o4fhuts/groen-veranderen/ is het resultaat daarvan te vinden. Een presentatie over één van de veranderkleuren van de Caluwé en Vermaak (de groene kleur), die ze beschreven hebben in 'Leren veranderen', een handboek voor veranderkunde. Deze presentatie moet ik houden voor de masterclass veranderkunde waar ik dit trimester mee bezig ben.
Prezi is een combinatie van wordweb en presenteren: logisch de lijn blijven volgen. Mogelijkheden zijn beperkt, maar daar schuilt ook de kracht weer in.
Door je aan te melden als educational krijg je gratis meer rechten.

woensdag 9 november 2011

ICT en onderwijs: De toekomst van het onderwijs?

Ik kwam onderstaand artikel tegen op het blog van Margreet van den Berg. Ik wil het, in het kader van het nadenken over de ICT-ontwikkelingen, in elk geval doorgeven:

vrijdag 4 november 2011

Silverlight 5 en Internetexplorer 8

Vandaag bij geruchte vernomen dat Silverlight 5, die eind 2011 verwacht wordt, niet meer zal werken op Interner Explorer 8. Dan hebben wij dus een probleem: op onze Terminal Serves draait Windows XP en ....... daar kan IE9 niet op draaien.
Vandaag, dinsdag 9 november, kreeg ik het geruststellende bericht van de ontwikkelingsexperts van SchoolMaster dat Silverlight 5 gewoon zal draaien op Internet Explorer 8. Dat geeft weer wat lucht in elk geval ....

woensdag 2 november 2011

Vervangen mobiele telefonie

Gisteren, dinsdag 1 november, was het moment U voor onze mobiele telefonie. Op die datum zouden alle abonnementen van de KPN overgaan naar een nieuw contract, opnieuw weer bij de KPN. Dan zou je denken: daar kan niets mis gaan. Natuurlijk hadden we alle garanties gekregen dat we volledig zonder het te merken zouden overstappen.
Helaas, helaas: geen enkele telefoon was gisterenmorgen nog bereikbaar en alle data-abonnementen waren gestopt. De KPN was vergeten de nieuwe abonnementen aan onze nummers te koppelen.
Gisteren eind van de middag / begin van de avond konden we weer bellen en gebeld worden. De data duurde tot eind van de morgen.
Nu komt er nog een logistieke operatie om alle toestellen te vervangen. De meeste gebruikers hebben gekozen voor de HTC-Desire S, een enkeling voor de HTC-Desore Z. Uit meer smaken kon niet gekozen worden.
Ik hoop volgende week, als we de hele operatie achter de rug hebben, een sfeerimpressie te geven van hoe de hele operatie verlopen is.

woensdag 19 oktober 2011

Toekomst ICT

Niets is zo moeilijk als de toekomst voorspellen. Toch zijn we druk op weg naar de toekomst. Bij leven en welzijn zal in 2016 (da's nog best een eind weg) de totale ICT-infrastructuur vernieuwd worden, maar voor die tijd gaan we op weg. Af en toe moeten dingen vervangen worden en dan is het wel belangrijk dat je weet welke kant het uit gaat om op zo'n moment beslissingen te nemen die zo goed mogelijk voorbereid zijn op de toekomst. In dit document heb ik vorige week een aanzet gemaakt om tot een toekomstvisie te komen. Meer dan dat is het niet. Het is wel bedoeld als discussiestuk binnen de groep van E-coaches, daarna binnen de mediatheekcommissies op de locaties en tenslotte binnen de hele locatie. Document staat open voor input. Reageer vrijelijk op dit bericht. Alle reacties worden meegenomen en waar nodig en mogelijk in het document aangepast.

woensdag 12 oktober 2011

Nieuwe versie Meta beschikbaar

Vanaf dinsdag 11 oktober is Meta voor schooljaar 2011-2012 te downloaden in de App Store en op de Android Marketplace. Meta is de App van Magister voor de leerlingen.
Leerlingen kunnen vanaf heden gebruik maken van de Meta app.

Leerlingen kunnen voor meer informatie over de functionaliteit van Meta terecht op meta.schoolmaster.nl. Vragen over Meta kunnen door leerlingen naar meta@schoolmaster.nl worden gemaild.

Verdere informatie:
- De agenda functionaliteit van Meta is gratis voor de leerling beschikbaar.
- Daarnaast biedt de Meta app de leerling extra functionaliteit. Komend schooljaar betaalt een leerling éénmalig €1,59 voor alle extra functionaliteit samen, zoals cijfers, aanwezigheid, huiswerk en Magister berichten.
- Voor Android telefoons is de betaalde extra functionaliteit nog niet beschikbaar. Dit zal in een latere update alsnog gebeuren. De gratis agenda functionaliteit is wel te gebruiken op Android telefoons.
- Voor Meta wordt aan leerlingen geen telefonische ondersteuning vanuit de helpdesk van SchoolMaster gegeven. Vragen over de Meta app kunnen gesteld worden via het e-mailadres: meta@schoolmaster.nl.
- Op de site meta.schoolmaster.nl staan filmpjes over de werking van Meta.

zaterdag 8 oktober 2011

Verander management

Donderdag j.l. de tweede Masterclass Verandermanagement gehad in het kader van de Master Management en ICT. Via deze link is een mindmap van deze class op te vragen.

dinsdag 20 september 2011

Eén device per leerling

Vandaag op het Amadeuslyceum in Vleuten een themabijeenkomst van Kennisnet bijgewoond. Thema: "Eén device per leerling". Kennis gemaakt met een drietal scholen: CSV Veenendaal en Alberdingk Thijm scholengroep uit de omstreken van Hilversum die elk hun eigen vorm van laptop-school geïntroduceerd hebben. Beide hebben andere vormen van financiering bedacht, maar ze komen er bij beide op neer dat de ouders drie jaar betalen voor de laptop en dat het ding na 3 jaar eigendom wordt van de ouders.
Hondsrugcollege in Emmen heeft een ander concept uitgewerkt. Door alle boeken digitaal van Thiemen af te nemen kunnen ze het totale boekenpakket op minder dan € 200,- houden en kan de rest van het leermiddelenbedrag gebruikt worden om aan de leerlingen een I-pad ter beschikking te stellen. Secties hebben nog maar één keuze: een methode van Thiemen (m.u.v. een paar secties waar Thiemen geen methode voor heeft). Werkboeken zijn nog niet allemaal goed digitaal beschikbaar, daar wordt aan gewerkt. De I-pad wordt gebruikt als middel om hun onderwijsconcept te verwezenlijken. Verhaal ziet er geweldig uit.
Leeuwenborg MBO gaat grotendeels voor Bring Your Own Device. Dat stelt hoge eisen aan de infrastructuur. Alles moet naar de cloud, maar dat mag natuurlijk ook je eigen cloud zijn.
Inspirerende dag, genoeg munitie om eens over door te bomen op eigen school.

vrijdag 16 september 2011

Asus Eee Pad transformer

Een tijdje geleden dat ik geschreven heb over m'n Asus Eee pad transformer. Niet dat hij niet gebruikt wordt. Er gaat geen dag voorbij zonder dat het ding aan gaat. Voornamelijk voor snel wat zoeken op internet, snel een mailtje sturen of beantwoorden.
'Gewoon' erop werken lukt mij niet. Te klein, te weinig mogelijkheden. Eigenlijk alle bezwaren die ik tegen een Ipad had (die ik overigens vorige week via Marktplaats verkocht heb), komen hier ook weer terug.
Als ik moet kiezen tussen de Eee-pad en de Ipad, kies ik toch voor de Eee-pad. Systeem is meer open, je voelt je niet onmachtig als je wat dingen wilt wijzigen. Na een drietal firmware-updates zijn de kinderziektes er verder ook uit.
Mijn angst dat de constructie van de pad op het toetsenbord niet 'kindbestendig' zou zijn, blijkt tot hiertoe niet bewaarheid te worden. Mijn kinderen zijn er regelmatig mee bezig, en dat gaat buitengewoon goed.

Eén ding is en blijft jammer: Android laat wel een hoop JAVA-sites zien (veel meer dan je op de Ipad kunt zien) maar niet alle. Silverlight blijft een groot probleem. Vooral omdat ik graag Magister zou willen laten werken op het ding.

Ik denk dat ik met de pad in combinatie met het toetsenbord de richting naar de toekomst in handen heb. Dit ding is het zeker nog niet, maar als het nog even door kan ontwikkelen, dan zouden we wel eens grote dingen kunnen gaan zien.

Ik test nog even lustig door in elk geval.

57 gebruikers Maestro en Meta

In totaal hebben op dit moment 57 docenten en leerlingen een van de vormen van Maestro of Meta in gebruik.
Docenten kunnen met Meastro een aantal functies van Magister raadplegen en invullen. Leerlingen kunnen dat met Meta.
Het aantal gebruikers van deze twee apps is betrekkelijk laag. Ik ga proberen in de komende week eens uit te zoeken waarom vooral leerlingen niet massaal op deze app gesprongen zijn. Wellicht is een belangrijke blokkade dat de meer uitgebreide versie binnenkort niet meer gratis te downloaden is.

woensdag 14 september 2011

Traagheid Magister Web

Sinds eind vorige week komt het zeer regelmatig voor dat Magister in de webversie erg traag is. Hierdoor kan het voorkomen dat Magister niet (direct) wil opstarten, schermen niet willen verversen of niet goed verversen, bestanden in de ELO niet of niet goed willen openen. Enkele seconden later werkt het dan vaak weer wel. 

Dat probleem zit bij SchoolMaster in Leeuwarden. Er wordt gezocht naar de oorzaak waarna ze het probleem kunnen oplossen. Het is uiteraard erg vervelend, maar het ligt volledig buiten onze invloed. 

vrijdag 9 september 2011

Informatievaardigheden

Vanmiddag een interessante bijeenkomst gehad met de E-coaches, de mediathecarissen en een vertegenwoordiging van de zeeuwse bilbliotheek. Thema: hoe zetten we informatievaadigheden op de agenda van directie en doceten zodat docenten bij het geven van hun opdrachten hier rekening mee (kunnen) houden, leeringen informatievaardig worden en de de hoge kwaliteit van ons onderwijs ook op lange termijn kunnen blijven handhaven.

Met elkaar argumenten gedeeld.
Afspraak dat E-coaches en mediathecarissen het op de locatie aan de orde gaan stellen. Op de vergadering van de E-coaches van D.V. 14 oktober bespreken we de manier waarop we het op de mediatheekcimmissies aan de orde gaan stellen.

dinsdag 6 september 2011

Filmpjes weergeven in Internet Explorer 9

Een aantal players geven problemen met het afspelen van filmpjes in Internet Explorer 9. Dit betreft o.a. filmpjes van SchoolTV. Er wordt gezocht naar een oplossing.

Problemen met weergeven afbeeldingen in Google

Op dit moment ondervinden we problemen met het weergeven van afbeeldingen in Google. Deze problemen zijn ontstaan na het in gebruik nemen van Internet Explorer 9. Er wordt gezocht naar een oplossing, maar deze is nog niet gevonden.
Het probleem is te herkennen doordat bij een onschuldige zoekopdracht in Google bij de weergave van afbeeldingen de melding van het filter komt.
Een tijdelijke oplossing is om Google Chrome te gebruiken in plaats van Internet Explorer.

vrijdag 2 september 2011

Nieuwe Teleblikcode 2011-2012

Op de website staat voor de docenten van het Calvijn College na inloggen onder Staf - ICT&Planning - Licenties de nieuwe code voor Teleblik voor het nieuwe cursusjaar

dinsdag 30 augustus 2011

Toekomst Meta


In mei dit jaar is SchoolMaster gestart met een pilot voor de leerlingapp Meta. Ze hebben veel bruikbare feedback ontvangen. Op basis van deze feedback en de ervaringen met de pilot hebben ze besloten om een paar belangrijke aanpassingen in de Meta functionaliteit door te voeren. Hierdoor heeft de introductie van Meta wat vertraging opgelopen. Er wordt hard aan gewerkt en de verwachting is dat deze in de tweede helft van september gereed is. Wij kunnen als pilotschool de huidige (pilot) versie blijven gebruiken.

Wat de gebruiker even moet weten:

Voor de ingebruikname van de nieuwe versie van Meta is het noodzakelijk Meta opnieuw te installeren.

Functioneel is het volgende aangepast: Vanwege het cruciale belang van roosterinformatie is deze (in de vorm van agenda en roosterwijzigingen) standaard beschikbaar in Meta.

Wanneer een leerling additionele (extra) informatie wil, (bijvoorbeeld cijfers of aanwezigheid) zal deze app €1,59 kosten. Hiermee hebben leerlingen de keuze om op hedendaagse en voor hun vertrouwde manier toegang te krijgen tot hun cijfers, huiswerk, berichten en andere relevante informatie. 

Te zijner tijd informeren we over de beschikbaarheid van de nieuwe versie en de bijhorende acties om de nieuwe app te kunnen installeren.

woensdag 24 augustus 2011

Problemen met verversen Maestro

We lopen er tegen aan dat Maestro voor docenten niet de leerlingen van het nieuwe cursusjaar oppakt. Kortom: het ververst het jaar niet (goed). Dat is in elk geval van toepassing op aMaestro (voor de Android apparaten). Of het op de andere platformen ook zo is weten we op dit moment nog niet.
Er is een vrij eenvoudige oplossing: verwijder aMaestro van je telefoon en nodig jezelf via Magister - Beheer opnieuw uit. Installeer Maestro opnieuw en alle gegevens zouden goed moeten staan. Excuses namens SchoolMaster voor het ongemak.

Vakantie ten einde

De vakantie is ten einde. Deze week is het OOP weer op volle kracht van start gegaan.
In de achterliggende weken is de telefonie vernieuwd. Daar leggen we deze week de laatste hand aan. Instellingen e.d. kunnen we nu pas goed zetten. Vervelend voor de gebruikers, maar het is niet anders.
Iedereen een goed jaar toegewenst.

donderdag 21 juli 2011

Vakantie

Vanaf vandaag ga ik een paar weken vakantie houden. Ik weet niet precies wanneer ik weer ga beginnen. Tot die tijd: geen nieuwe blog-berichten.

Iedereen een goede vakantie toegewenst.

Overgestapt

Sinds gisteren is onze productie-database over naar Magister 5.3.
Vandaag de nieuwe rechten zo'n beetje aan het zetten geweest. Helaas toch nog een paar onvolkomenheden die we niet hebben kunnen testen. Het blijkt zo te zijn dat de bestanden die bij de opdrachten meegegeven worden door de leerlingen niet te openen zijn. Daarnaast zijn sommige andere bestanden ook niet te openen. Er wordt gewerkt aan een oplossing. We gaan er van uit dat die oplossing ver voor het nieuwe cursusjaar beschikbaar komt.
Ik ben bezig met een 'upgrade' handleiding. Een handleiding voor docenten die al gewend zijn met de ELO en het lesdashboard te werken en waarin te zien is wat er gewijzigd is. Ik hoop die voor het eind van de vakantie gereed te hebben. Elke regenachtige dag zal ik proberen hiervoor in te zetten. Zoals het er nu naar uit ziet komen die dagen er voldoende aan.

dinsdag 19 juli 2011

Overstap naar Magister 5.3

Vanaf vrijdag 15 juli is versie 5.3 van Magister beschikbaar. De béta hadden we al een tijdje beschikbaar en die heb ik uitgebreid getest. In de definitieve release zijn er toch wat dingen die anders uitpakken dan in de béta aangekondigd. We hebben 5.3 nu op de testomgeving staan. Als alles volgens plan verloopt denken we in de loop van deze week een overstap naar 5.3 te maken, zodat we voor het eind van de zomervakantie grondig kunnen testen.

Wat is nieuw?

1. Uitbreiding in de KWT (Keuzewerktijd) module.
- de school kan nu zelf bepalen of er een wekelijkse inschrijving voor KWT is of een dagelijkse. M.a.w. een dag en tijd aangeven waarop de inschrijvingen voor de volgende week (of de weken erna) OF de school kan er voor kiezen dagelijks KWT inschrijven mogelijk te maken (met een tijdstip tot wanneer) voor de dag erna.
- de rapportage-mogelijkheden zijn sterk verbeterd.
- inschrijving voor KWT uren van andere locaties zou in principe niet meer mogelijk moeten zijn.

2. Lesplanner voor leerlingen
Hierover heb ik eerder al een artikel op dit blog geschreven. Zie het bericht van 6 juli 2011

3. Lesinformatie verplaatsen
Bij een dagroosterimport wordt bij roosterwijzigingen de oorspronkelijke les op vervallen gezet en wordt er een nieuwe les aangemaakt op het nieuwe uur, of op het huidige uur met een andere docent. Door middel van een nieuwe de knop 'Lesinformatie ophalen' die verschijnt als je in de nieuwe les op het tabblad 'Huiswerk' klikt kun je lesinformatie ophalen van alle lessen die vervallen zijn en waar huiswerk ingevuld was. Als de docent van de oude les en de nieuwe dezelfde is, wordt tevens het
tabblad aantekeningen gekopieerd naar de nieuwe les. De studiewijzer is altijd beschikbaar.

4. Overzicht gemiste toetsen
Als er via de agenda voor een les een proefwerk is opgegeven en als de docent via de aanwezigheidsregistratie aangeeft dat een leerling afwezig is, dan wordt dit doorgevoerd in de aanwezigheidsstatistieken van een leerling. Het wordt zo voor een mentor inzichtelijk of een leerling vaak afwezig is bij een toets.
Ook wordt de docent die de toets afgenomen heeft er via het vandaagscherm op gewezen dat hij een nieuwe afspraak moet maken met deze leerling. Hij kan de toets eenvoudig in de agenda van de leerling inplannen.
In de agenda geeft de docent een toets op voor een specifieke les. Hij voert dit in op het tabblad 'Huiswerk', ook past hij het type informatie aan naar 'Proefwerk'.
Toets gemist voor een vakdocent
Als de docent later voor deze les de aanwezigheidsregistratie doet en het blijkt dat er een leerling afwezig is, wordt dit geregistreerd. Voor de docent wordt het ook zichtbaar in het Vandaagscherm.

Door op deze melding te klikken kun je deze toets in plannen in je eigen agenda en in de agenda van de leerling. Ook kun je er voor kiezen deze toets te laten vervallen.

5. TOA koppeling
Het is me niet bekend of er in de school gebruik gemaakt wordt van de Toolkit Onderwijs en Arbeid toetsen. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we de uitkomsten van deze toetsen online koppelen en wegschrijven op de detailkaart LVS-toetsen van de betreffende leerling.

6. Online bewerken van documenten
Vanaf versie 5.3 zouden docenten en onderwijsondersteunend personeel weer online Word documenten moeten kunnen bewerken zonder dat ze eerst gedownload moeten worden, opgeslagen op de eigen PC en vervolgs weer geupload. Daarvoor moeten wel wat instellingen aangepast worden. Hierover verschijnt later een instructie. Het is de bedoeling dat dit onderdeel in een later stadium ook beschikbaar komt voor de LVS documenten.
In deze versie is deze mogelijkheid helaas nog niet voor leerlingen beschikbaar.

7. Prullenbak
In de documentenmodule is een prullenbak toegevoegd. Bestanden die verwijderd worden uit Mijn ELO-documenten of Gedeelde documenten zullen eerst verzameld worden in deze prullenbak. De gebruiker kan vervolgens zelf zijn prullenbak legen. Ook de applicatiebeheerder kan in één keer alle prullenbakken legen. Dit om dataopslag binnen de perken te houden.

8. Overige wijzigingen in documenten
Bestanden slepen om te kopiëren
Gebruikers kunnen in Mijn ELO-documenten nu ook bestanden en mappen kopieren door middel van slepen. Houd daarvoor tijdens het slepen de Controltoets ingedrukt. Wanneer de Controltoets tijdens het slepen niet ingedrukt is, zal het bestand verplaatst worden.

Documenten als bijlage kiezen
In Magister 5.3 kan men ook een document koppelen aan een opdracht, studiewijzer of bericht dat nog niet in Mijn ELO-documenten stond. Hiervoor is in allerlei wizards de knop <Meer bestanden uploaden> beschikbaar. Bestanden die op deze wijze geüpload en gekoppeld worden, zullen niet automatisch ook in Mijn ELO-documenten geplaatst worden.

9. Studiewijzer
Studiewijzers overzichtelijker ingedeeld
Studiewijzers worden nu gefilterd op schooljaar, er ontstaat voor de docent zo een veel beter overzicht. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen zichtbare en niet zichtbare studiewijzers. Een studiewijzer is zichtbaar als de huidige datum binnen de opgegeven zichtbaarheidsdata valt.

Als extra optie kunnen studiewijzers voor leerlingen ook in het archief geplaatst worden. Denk aan studiewijzers met belangrijk materiaal uit H4, die een leerling in H5 nog eens wil raadplegen. Kies hiervoor Studiewijzer bewerken en vink aan dat de studiewijzer in het archief geplaatst moet worden.

Studiewijzer kopiëren naar nieuwe schooljaar
Een bestaande studiewijzer kan eenvoudig in het nieuwe schooljaar gebruikt worden. Kies hiervoor onder de actieknop bij Studiewijzer voor Studiewijzer kopiëren. Vink vervolgens 'Hoog de zichtbaarheidsperiodes met 1 schooljaar op' aan en kies 'Naar mezelf kopiëren'. Door alle studiewijzers aan te vinken, worden alle huidige studiewijzers in één handeling naar het komende jaar gekopieerd. Hierbij worden ook de data van de onderdelen aangepast naar volgend jaar. In Magister 5.3 worden  bovendien Opdrachten in studiewijzers meegekopieerd.

10. Opdrachten
Opdrachten toekennen aan leerlingen uit meerdere klassen
In Magister 5.3 kunnen opdrachten toegekend worden aan leerlingen uit verschillende klassen en lesgroepen. Zo kan één opdracht toegekend worden aan verschillende parallelklassen. Bovendien kan een aantal leerlingen uit de ene klas en een aantal leerlingen uit een andere klas geselecteerd worden.

Opdrachten toekennen aan andere leerlingen dan de eigen klassen
Een docent kan nu opdrachten klaarzetten voor leerlingen waaraan hij geen les geeft. In principe hebben we het zo ingericht dat een docent nu opdrachten kan geven aan alle klassen van de locatie.  Opdrachten aan leerlingen waaraan je geen les geeft kun je natuurlijk wel beoordelen, maar dat cijfer kan deze docent niet automatisch koppelen aan de cijferadministratie.

Opdracht beoordelen met meedere docenten
Het is mogelijk om opdrachten met meerdere docenten te beoordelen. Bij profielwerkstukken komt het bijvoorbeeld vaak voor dat ingeleverd werk door twee docenten wordt nagekeken. Zet hiervoor eerst de opdracht klaar en kies daarna voor Opdracht bewerken en klik op de knop Personeel. Hier kunnen meerdere docenten worden toegevoegd aan de opdracht.

Opdrachten afsluiten
Het kan voorkomen dat niet alle leerlingen een opdracht hebben gemaakt en ingeleverd, maar dat een docent de opdracht toch wil afronden. Anders zou de opdracht de rest van het jaar in de lijst Opstaande opdrachten blijven staan. Daarvoor is nu in het Opdrachtenoverzicht onder de Actieknop de functie Opdracht afsluiten ingebouwd. In de wizard kunnen vervolgens de leerlingen die de opdracht niet gemaakt hebben toch een beoordeling of een opmerking krijgen.

11. Berichten
Meerdere berichten selecteren
In de Berichtenmodule kunnen nu met behulp van de Shift- of Controltoets meerdere berichten geselecteerd worden. Houd de Shifttoets ingedrukt en klik achtereenvolgens op het bovenste bericht van een reeks en op het onderste bericht. Nu kan de hele reeks verwijderd of naar een map verplaatst worden. Gebruik de Controltoets om afzonderlijke berichten te selecteren en te verplaatsen of te verwijderen.

12. Overig
Er zijn uitbreidingen gekomen op de mogelijkheden om de instellingen van Wintoets scormbestanden (die als opdracht in de ELO gehangen kunnen worden) in Magister nog aan te passen.
Daarnaast zijn er vooral voor het beheer nog verschillende mogelijkheden toegevoegd. Zo kunnen we zien welke docent en welke leerling de meeste data-opslag gebruikt. Ook kunnen we 'grote' bestanden uitfilteren. Data-opslag is namelijk boven de 50 Gb niet gratis.

maandag 18 juli 2011

Onderwijs in grafieken

Zeer interessant blog voor iedereen die geïnteresseerd is in onderwijs en die graag gegevens in grafieken ziet: volg deze blog

vrijdag 15 juli 2011

Vervangen vaste telefonie

Het vervangen van de vaste telefonie heeft een paar dagen vertraging opgelopen. Het lukte Zeelandnet niet om de verbindingen tussen de locaties tijdig gereed te hebben. Daarnaast had de KPN het porteren van de telefoonnummers niet op de afgesproken dag voor elkaar.
De planning is nu dat aanstaande dinsdag of woensdag de verbindingen in Goes over zullen gaan.
Carina de Munck heeft gisteren de boodschappen op de centrale al ingesproken.
Maandag 22 augusts hopen we de grootverbruikers instrucie te geven. De meesten hebben inmiddels een uitnodiging gekregen. In de week van 29 augustus hopen we de locaties rond te gaan om locatiedireceuren, deelteamleiders, mediathecaresses e.d. uitleg te geven.

Vervolg III Asus Eee Tab Transformer

Paar dagen verder en vrij intensief gebruikt. Paar merkwaardige dingen:
- als beide accu's opgeladen zijn trekt hij eerst de accu van het toetsenbord leeg voordat de accu in de Tab gaat minderen. Als die accu al wat leeg was, wordt hij door het toetsenbord weer geladen. Helaas kun je niet zien hoe vol de accu van het toetsenbord is.
- in de browser kun je instellen hoe hij herkend moet worden: als Tab, als smartphone of als laptop. Daarmee zijn de meeste problemen van de browser te tackelen. Slechts een enkele keer moet je dan toch nog gebruik maken van een andere browser.
- Wifi herkent soms bij het opstarten m'n router niet. Wifi uit en weer aan en het probleem is opgelost.
Ik heb op dit moment een Ipad, een Eepad en een laptop in huis. Een paar dagen geobserveerd waar de kinderen als eerste naar grijpen: eerst de laptop, als die al in gebruik is de Eeepad met toetsenbord en als laatste de Ipad. Als het toetsenbord niet aan de Eeepad zit vragen ze altijd om het er aan te doen.
Voorzichtige conclusie: als een laptop te groot of te zwaar is, dan kiezen ze eerst voor een netbook. Waarom dan een Tab? Makkelijk om mee te nemen omdat het dunner is?

woensdag 13 juli 2011

dinsdag 12 juli 2011

Vervolg II Asus Eee Pad transformer

Vanmorgen heb ik een firmware-update uitgevoerd. Dat wordt bar slecht gedocumenteerd. De handleiding om het voor elkaar te krijgen ergens op internet gevonden. Blijkt het ding ook de site van Asus te staan maar onder zo 'n onmogelijke naam. Die zul je niet snel vinden. Maar goed: het is uiteindelijk gelukt.
Gevolg: batterij-verbruik is enorm vebeterd. Ik denk nu haast dat er iets aan de hand is met het metertje. Na enkele uren vrij intensief gebuik geeft het ding nog steeds 99% aan. 

Browser werkt beter. Niet meer meegemaakt dat het zonder reden zomaar afsloot. 
Helaas nergens kunnen vinden welke problemen er nog eer met deze firmware-update opgelost werden, dus maar verder met onderzoek.

maandag 11 juli 2011

Vervolg testen Asus Eee Pad transformer

Na een paar dagen intensief gebruik, een update van de gebruikservaringen.

Na de aanvankelijke euphorie, toch wat negatieve kanten die het enthousiasme temperen:

1. Apps werken lang niet altijd stabiel. (te) Vaak wordt een app om onverklaarbare reden afgesloten.
2. Van een aantal apps moet je een speciale Tab-versie hebben. Welke dat is, is lang niet altijd duidelijk.
3. De app van Buienrader doet het bijvoorbeeld alleen als je Buienradar HD installeert. En dan werkt weer niet alles. Weergave op het google-kaartje levert een beeld met alleen verschuivende wolken op.
4. Het scherm is net minder gevoelig dan dat van de Ipad. Daardoor is typen op het scherm van de Tab heel lastig. Eén op de drie letters komt er niet te staan. Heel vervelend.
5. Typen op het toetsenbord gaat wel beter. Toetsen zijn een beetje laag, waardoor je makkelijk de verkeerde pakt. Echt vervelend is het dat de touchpad zo dicht bij de spatiebalk zit. Tegelijk met de spatiebalk druk je regelmatig op de touchpad, waardoor de cursor verplaatst wordt naar de plek waar de aanwijspijl staat en de komend de volgende volgende lettersmidden in de tekst te staan.
6. De batterij haalt de 16 uur (8 uur Tab en 8 uur docking) bij lange na niet. Na 3 uur zit ik nu van 100 op 54%. Wifi uit en schermlicht dimmen kan misschien helpen. Maar dan heb je niet veel aan zo'n ding.
7. Scherm voelt onprettig aan. Het geeft een gevoel alsof je met je nagel eroverheen gaat.
8. Constructie waarmee de Tab op het toetsenbord gaat geeft geen uidelijke klik. Je weet niet wanneer het precie goed zit. Een beetje heen en weer en dan zie je het schuifje waarmee je het scherm weer los kunt klikken naar het slot toe gaan. Absoluut ongeschikt voor leerlingen. Dat is binnen de kortste keren kapot.
9. Java zou moeten werken, maar helaas. Ik heb al verschillende websites gehad die aangaven dat Java niet geinstalleerd was. Jammer, want dat is één van de belangrijkste redenen voor mij om van de Ipad af te zien.

Ik ga door met testen en hoop over een paar dagen weer nieuwe bevindingen te plaatsen.

vrijdag 8 juli 2011

Asus EEE pad transformer op de testbank

Gisteren was het zover: na lang wachten kwam de Asus EEE pad transformer binnen.
Wat is het eigenlijk: een laptop of een tablet of een combinatie?
Ik kan natuurlijk niet wachten dus begin direct met van alles en nog wat te proberen. Android 3.0 is het besturingssysteem. Dat lijkt erg op 2.3 (van de smartphones) maar niet alle apps die het op 2.3 doen, werken ook op 3.0
Na het openen van de doos valt meteen de kleur op: donder roestbruin. Dat is een beetje jammer. Het ziet er gelijk dan wat minder professioneel uit. Kijk je op internet naar de plaatjes, dan zijn het allemaal zwarte apparaten, maar mij hebben ze in elk geval een bruine toebedeeld.
Alle plastic er snel af gehaald en dan natuurlijk: aanzetten. Zoals we van Android gewend zijn, start het snel op, maar toch duurt het nog bijna 30 seconden voor het apparaat gebruiksklaar is.
Tab en Toetsenbord zitten los in de doos. Dus ook maar eerst de tab opgestart. Er volgen een paar vragen over het land en het gewenste toetsenbord. Niet zo heel duidelijk, maar een verkeerde keuze is later nog te herstellen (heb ik ondervonden).
Het scherm reageert zeker zo goed als van een Ipad. Het is iets smaller en iets hoger (effectief 21,5 cm x 12,5 cm) dan van de Ipad (19,5 cm x 14,5 cm). Dus echt breedbeeld.

Terwijl het apparaat aan staat ook het toetsenbord er aan toegevoegd. Dat gaat zonder enig probleem, al is de verbinding niet echt top. Je hoort en voelt geen duidelijke klik als het goed zit. Soms moet je nog eens wat heen en weer bewegen voordat het goed contact maakt. Ik vraag me af of deze verbinding een lang leven beschoren is. De tijd zal het leren. Leerlingen moeten we daar zeker niet mee laten spelen.

De tab ziet niet altijd autmatisch dat het toetsenbord geinstalleerd is. Soms moet je daarvoor nog op een knopje op het toetsbord drukken. Niet erg, als je het maar weet.

Instellen van het apparaat (o.a. je Wifi) gaat vrij intuitief, zeker als je Android al een beetje kent.

Het kan aan mij liggen of toeval zijn, maar ik heb verschillende keren meegemaakt dat de app waar ik mee werkte spontaan afsluit. Ook een beetje vreemd: als ik in de browser de website van Telegraaf open, sluit de hele browser na 5 seconden af. Het lijkt een soort contentfilter: Telegraaf is niet toegestaan ;-).

Java zou op Android geen probleem moeten zijn. Maar: als ik probeer via Secure Global Desktop (SGD) een verbinding met het schoolnetwerk te maken, krijg ik de melding: Please enable or install Java. Hoe dat precies zit, heb ik nog niet kunnen achterhalen. Wel een tijd aan het zoeken geweest op internet.
Silverlight is een ander probleem: dat werkt dus niet. Op internet doen geruchten de ronde dat er iets in ontwikkeling zou zijn waardoor Silverlight op Android zou werken, maar ik heb het niet kunnen vinden om te downloaden. Omdat Magister in Silverlight werkt zou het wel mooi zijn als we dit aan de praat kregen.

Tot nu toe: erg onder de indruk van de prestaties. Hoop het in de komende weken verder aan de tand te voelen en zal binnenkort nog wel eens een artikel aan de Asus EEE pad transformer wagen.

woensdag 6 juli 2011

Het onderwijs van morgen

Interessante website van Malmberg:
Het onderwijs van morgen. http://www.onderwijsvanmorgen.nl/

Uitbreidingen Magister 5.3: lesplanner leerlingen

Leerlingen kunnen ook steeds meer profijt van de mogelijkheden van Magister hebben. Zo is het lesdashboard voor leerlingen een prachtig hulpmiddel om huiswerk te noteren en zelfs te plannen. Als de leerling klaar is kan hij dit ook aangeven in het dashboard. Deze gegevens zijn ook zichtbaar voor docenten, mentoren en ouders. Naast deze les-gebonden planningsmogelijkheden kan de leerling nu in zijn persoonlijke agenda een item 'planning' toevoegen. Hier kan hij in aangeven wat hij op een bepaald moment gaat doen. Ook dit item is zichtbaar voor mentoren, ouders en studiebegeleiders. Zij kunnen de leerling zo dus coachen bij het plannen van de studie.

Planning in les
Het bovenste gedeelte van het tabblad huiswerk wordt nog steeds door de docent beschreven. Het onderste gedeelte is nu beschrijfbaar voor leerling. De leerling kan hier zelf aangeven wat hij in een les gaat doen.

Als de leerling het huiswerk heeft afgerond kan hij op de knop 'Afgerond' klikken. In de Agenda wordt dit dan ook zichtbaar met een vinkje door het teken van het agendaitem.

Planning buiten lesuren om
Leerlingen kunnen nu ook plannen buiten de les om. Zij maken daarvoor in hun eigen agenda een planningsitem.

dinsdag 5 juli 2011

Telefonie

Achter de schermen wordt druk gewerkt aan het vernieuwen van de telefooninstallatie. Het ligt in de bedoeling dat de locatie Goes volgende week donderdag over gaat op de nieuwe centrale en de locatie Middelburg volgende week vrijdag. In de week erop volgen Tholen en de locaties in Krabbendijke.

Groepsopdrachten in de ELO van Magister

In versie 5.3 van Magister, die we rond de zomervakantie verwachten, zijn aardig wat uitbreidingen gedaan aan de ELO. Helaas is het onderdeel 'groepsopdracht' daar niet bij. SchoolMaster heeft echter toegezegd dat dit een van de eerste dingen is die in de volgende versie aan de beurt zullen komen. Het ligt daarom in de verwachting dat deze functionaliteit in versie 5.4 zal zitten. Het is zelfs mogelijk dat het met een tussen-release uitgebracht zal worden.

Portfolio in Magister

Op verzoek van de locatie Appelstraat zijn we bezig het onderdeel Portfolio in Magister in te richten. Dit onderdeel is al enkele jaren in Magister beschikbaar, maar helaas niet uitgewerkt voor leerlingen. Magister heeft aangekondigd in het komende cursusjaar dit op te pakken in het kader van de ELO ontwikkeling. Tot die tijd is deze functionaliteit alleen beschikbaar voor docenten, mentoren en deelteamleiders.

maandag 4 juli 2011

1e Nationale docentencongres geschiedenis

Op 27 jnauari 2012 in Den Bosch: eerste nationale docentencongres geschiedenis.

Meekijksoftware

Al een oude wens: goede software om op afstand op de leerlingen-werkplekken mee te kunnen kijken en in te kunnen grijpen. Naar aanleiding van een recente discussie op het Locatie Directeuren Overleg weer opnieuw op de agenda gekomen: meekijksoftware waar we niet alleen de Sun-Rays kunnen monitoren maar ook de PC's.
Extra handicap is ons gebruik van het Terminal Server Cluster in combinatie met een aantal PC's. We zoeken dus software die met beide om kan gaan en dan bovendoen de TSC werkplekken ook nog in fysieke ruimtes kan indelen, vaak afkomstig van verschillende Servers. Reacties met ervaringen van dergelijke software zijn zeer welkom.
Op dit moment lijkt alleen NetSupport School in aanmerking te komen. De kosten zijn hoog en het is de vraag of het inderdaad doet wat wij willen. Daarnaast kan het nog zo ontzettend veel meer dat het wel eens een blok aan ons been zou kunnen worden. Ervaringen hiermee zijn dus ook hartelijk welkom.  

maandag 27 juni 2011

Elke dag een ICT-tip

Tipvandedag.nl

Elke dag een tip van Technology coach Serge de Beer

Edit-Extra en Les 2.0 bronnen beschikbaar via VO Content

Vanaf het volgende cursusjaar zal al het bronmateriaal van Edit-Extra en van Les 2.0 gratis beschikbaar zijn via VO-Content. Er is inmiddels al curriculumdekkend leermateriaal voor Memij (onderbouw), Zorg en welzijn (VMBO 3/4) en Biologie (tweede fase).

Op www.les20.nl meer informatie over LES 2.0.

zaterdag 25 juni 2011

Toekomst Silverlight onzeker

Op Webwereld.nl verscheen dit artikel: 5 redenen om Silverlight te dumpen. Magister 5 is volledig in Silverlight ontwikkeld en SchoolMaster is nog steeds bezig om de rest van het programma naar dit platform te migreren. Enkele jaren geleden, toen SchoolMaster zijn plannen voor Silverlight aankondigde werd er al bezorgd gereageerd. Hoe dit af zal lopen is allerminst zeker. Zeer benieuwd hoe SchoolMaster hierop gaat reageren.

vrijdag 24 juni 2011

Office 2010 definitief van de baan

Vandaag hebben we helaas moeten besluiten de overstap van Office 2007 naar Office 2010 voor tenminste een jaar af te blazen. Dat is een heel moeilijke beslissing geweest omdat op allerlei manieren in de achterliggende maanden verwachtingen gewekt zijn.
Zowel educatief als administratief zullen we in het komende jaar dus nog Office 2007 blijven gebruiken. De reden is eigenlijk heel eenvoudig: we kregen de server-omgeving niet voldoende stabiel. In de komende maanden zullen testen gedaan worden met Server 2008 in combinatie met Office 2010. We denken daarmee de problemen op te kunnen lossen. Helaas!

donderdag 23 juni 2011

Nieuwsbrief ICT&Planning nr. 5 - 2011 is uit

Vandaag is weer een Nieuwsbrief ICT&Planning verschenen. Het PDF bestand hiervan is te vinden onder deze link.
Op- en aanmerkingen zijn welkom via dit weblog.

woensdag 22 juni 2011

Brainstorm-tools

Online brainstormen: probeer www.edistorm.com of www.bubbl.us eens uit.

Weblog

Ik hou nu enkele weken een web-log bij. Dat is aardig om te doen en kost niet zo veel tijd. De statistieken wijzen uit dat het ook nog redelijk wordt gelezen, al met al dus wel aanleiding om er nog even mee door te gaan. Volgelingen kunnen zich aan de rechter kant aanmelden als 'Volger'. Dan krijg je vanzelf bericht via je Google of Twitter account als er een nieuw item geplaatst wordt. Ook kun je bij 'Follow by email' je emailadres achterlaten. Je krijgt dan een emailtje als er een item toegevoegd wordt.

Belasting Educatieve Terminal Servers

De laatste weken hebben we een probleem met de belasting van de educatieve terminal servers. Tot voor kort konden vaak wel 50 leerlingen tegelijk op deze servers werken, zonder performance-problemen. De laatste weken wordt het soms bij 20 gebruikers al super traag en kunnen meerdere gebruikers zich niet meer aanmelden.
Het lijkt er op dat er iets aan de hand is met het geheugengebruik van Internet Explorer in combinatie met Windows Live. Mogelijk zijn de wijzigingen die in Hotmail zijn aangebracht er de oorzaak van dat iedere gebruiker tenminste 10Mb geheugen blijft gebruiken, terwijl het in het verleden alleen bij inloggen gebruikt werd en daarna terugzakte tot enkele Mb's.
We zoeken naar een oplossing. Mogelijk zouden we in de komende week een of meer dagen Hotmail zullen blokkeren om deze theorie te kunnen staven.

Overstap naar Office 2010

Gisteren hebben we voorlopig de evaluatie van Office 2010 afgerond. We hebben op het netwerk twee problemen ontdekt:
Voor de docenten is er thuis een grotere kans op vastlopers als de server met Office 2010 gebruikt wordt. Omdat zich dat niet bij alle testpersonen heeft voorgedaan is het de vraag wat de oorzaak hiervan is. Dat hebben we niet kunnen vaststellen.
De gebruikers van Access databases hebben problemen met samengestelde rapporten. Wanneer een rapport uit meerdere sub-rapporten is samengesteld die normaal op één pagina geprint worden, worden alle sub-rapporten in Access 2010 op afzonderlijke pagina's geprint. Een oplossing hiervoor is nog niet gevonden.
Gelet op het grote belang voor de administratieve organisatie van deze rapporten hebben we helaas moeten besluiten vooralsnog er niet voor te kiezen in het nieuwe cursusjaar over te stappen op Office 2010. We hopen deze week nog een oplossing te vinden.

vrijdag 17 juni 2011

Beheer Meta

Vanaf donderdag 16 juni staat versie 5.2.12 van Magister geïnstalleerd. Vanaf deze versie kunnen leerlingen bij 'Mijn instellingen' met de knop 'Mobiele apparaten' hun eigen apparaat beheren. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld ingeval van diefstal van hun telefoon Meta op het apparaat kunnen blokkeren.
Ook als ze een nieuwe telefoon in gebruik nemen kunnen ze de oude verbinding weghalen en zich vervolgens weer uitnodigen om op een ander toestel te installeren.

woensdag 15 juni 2011

Aanmelden Maestro

Docenten kunnen nu, net als de leerlingen, zichzelf aanmelden voor het gebruik van Maestro. Via Beheer - Uitnodiging voor Maestro versturen kunnen ze zichzelf een mailtje sturen met de benodigde link.
Let op: volg de instructie in de mail heel precies op: eerst installeren (dan nog NIET opstarten) en dan terug naar het scherm wat opent vanuit de link om te personaliseren. Pas daarna opstarten.
Reacties zijn welkom.

Beta van Magister 5.3

Vanaf vorige week is de beta van Magister 5.3 beschikbaar. Deze nieuwe versie, die rond de zomervakantie verwacht wordt, biedt een aantal extra functionaliteiten. Zo kunnen leerlingen zelf een planning gaan maken, kunnen ze bij hun huiswerk aangeven dat het gereed is (zodat ze kunnen zien hoe ver het staat) enz.
Als je in de Agenda een les dubbelklikt kom je in het lesdashboard. Hier nog meer en andere mogelijkheden!
De beta is bereibaar via http://tinyurl.com/3l38ggr
Inloggen met eigen naam en wachtwoord. De gegevens die er in staan zijn van 7 juni! Alles wat er in gezet wordt e.d. komt niet in de eigenlijke Magister, dus proberen maar.
Reacties zijn welkom!

dinsdag 14 juni 2011

Overleg ICT Refo scholen

Vandaag hebben we in Gouda met de 7 reformatorische scholen een Ict-netwerkbijeenkomst gehad. Allerlei ict diciplines binnen de scholen hebben daar gezamenlijk nagedacht over de relatie tussen onze identiteit en het zelf ontwikkelen of arrangeren van (digitale) leermiddelen. Met behulp van een aantal stellingen is er munitie meegegeven om op de scholen zelf het gesprek aan te gaan. Oktober/november komen we weer bij elkaar om te kijken hoe dat gesprek overal heeft plaatsgevonden en wat de uitkomsten zijn.

donderdag 9 juni 2011

Digitale didactiek

Vanmiddag een bijeenkomst van Malmberg bijgewoond over de ontwikkeling in de leermiddelen en dan met name over digitale didactiek. Prachtige locatie: www.ottenhome.nl midden tussen de Loosdrechtse plassen. Veel voorbeelden gezien en gehoord van hoe het niet moet. Helaas weinig gehoord over hoe het dan wel moet.
Ik hoop begin volgende week hier een uitgebreider artikel aan te wagen.

woensdag 8 juni 2011

Lemateriaal voor digiborden en beamer

Op deze site is voor heel veel vakken interessant materiaal te vinden voor een flink aantal vakken. Prima geschikt voor een digitaal bord of gewoon met de beamer te laten zien.
Als je de link volgt staat geschiedenis al aangeklikt. Bovenaan kun je andere vakken of gebieden selecteren.

dinsdag 7 juni 2011

Afrekenen kopieën

Vanaf zomer 2009 zijn we bezig om het kopiëren op de Multifinctionals (MF's) via het pasje van leerlingen en docenten af te laten rekenen met het PaperCut account wat nu alleen gebruikt wordt voor printen.
Technisch is dat niet zo heel moeilijk. De pasjes van leerlingen en docenten worden in de komende jaren allemaal voorzien van Mifare. PaperCut is geschikt voor de Multifunctionals van Ricoh die we in huis hebben. Na twee jaar hebben we eindelijk de toestemming van Ricoh om PaperCut voor eigen risico op de machines te installeren. Maar: de kosten zijn inmiddels de pan uit gerezen. Een eenmalige investering per Multifunctional van € 1.500,-. (waaronder plm. € 500,- voor een java-kaartje wat Ricoh er in moet stoppen). We hebben ruim 20 MF's staan! Aanvankelijke begroting: in totaal € 6.000,-. Jammer, jammer, jammer. Heel veel werk en heel veel tijd in gestoken en dat wordt nu waarschijnlijk tijdens de looptijd van de machine contracten niets meer. Over drie jaar wordt het allemaal natuurlijk gelijk meegenomen in het contract met een nieuwe leverancier. Dan kost het waarschijnlijk niets.

Database

Voor een aantal key-processen binnen de school wordt gebruik gemaakt van een Access database. Daar ondervinden we soms een aantal problemen mee: performance is niet altijd geweldig, gebruik door meerdere personen tegelijk kan tot problemen leiden, backup is niet goed geregeld enz.
We zijn ons aan het bezinnen op alternatieven. Het lijkt er nu op dat we gaan kiezen voor Microsoft SQL voor de database en Visual Studio van Microsoft om de user-interfaces te maken.
Interessante ontwikkeling, die erg veel energie van het ontwikkelteam gaat vragen maar tot hele mooie oplossingen kan leiden. In de komende weken valt een definitief besluit.

woensdag 1 juni 2011

iPad 2 winnen met Meta

Leerlingen die Meta installeren en via pilot.schoolmaster.nl feedback geven aan SchoolMaster, maken kans op een iPad 2.

Android - HTC Desire S

EInd 2011 moeten alle contracten voor de mobiele telefonie op school verlengd worden. De toestellen (Nokia E75) zijn dan twee jaar oud en gaan uit de garantie. Hoog tijd voor vervanging. Ik kan er me er iets bij voorstellen dat de omzetcijfers van Nokia nogal slecht zijn.
In de voorbereiding op de vervanging zijn we toestellen aan het testen. Ik offer me daar graag voor op. Sinds vorige week heb ik een HTC Desire S in gebruik. Mijn eerste kennismaking met Android.
In vegelijking met Windows Mobile 6.1 (waar ik tot nu toe mee werkte) of met Symbian (waar de Nokia E75 op draait) een overzichtelijk systeem. Er gebeuren wel veel dingen 'vanzelf', zoals contacten die van allerlei platvormen bij elkaar en aan elkaar gekoppeld worden. Daar heb ik wel wat moeite mee. Ik blijf liever zelf baas. Verder een volledige integratie met Gmail enz. Exchange synchronisatie loopt prima. Jammer, jammer, jammer dat de taken uit Exchange dan weer niet synchroniseren. Daar moet je een app voor downloaden. Kost maar € 3,-, maar toch. Notities gaan ook niet mee, maar om dat via een app te kunnen regelen heb je Exchange 2010 nodig. Laten we die nu net niet hebben.
Mijn eerste capacitieve scherm. Hoge verwachtingen, maar ik heb daar niet de geschikte vingers voor. Om het apparaat te bedienen is het geen probleem maar typen is haast onmogelijk. Ik mis m'n Stylus verschrikkelijk. Op zo'n scherm kun je met van die kolenschoppen van handen toch niet normaal typen? Gelukkig zijn er wel styli voor te krijgen. Een stylus van HTC kost maar liefst € 25,- en wat een rot ding en wat een afzetterij. Aan materiaal waarschijnlijk nog geen 50 cent waard. Het werkt wel, maar niet prettig. Een variant van Dixons voor amper € 12,- met een rubber kop werkt stukken beter.

Ik ga door met ervaringen op doen. In de komende weken zal ik laten weten wat de stand van zaken is.

dinsdag 31 mei 2011

Relativiteit

Met de relativiteitstheorie zal het niets te maken hebben, maar het plaatst wel alles in zijn eigen perspectief deze site. Prachtige mogelijkheid om van het allerkleinste naar het allergrootste te gaan.
Start de site via bovenstaande link, klik op Play en schuif met de balk langzaam van links naar rechts of omgekeerd.

Vernieuwing telefonie

De vernieuwing van de vaste telefonie is achter de schermen al een heel eind gevorderd. De hardware is binnen en de software zal in de komende weken geïnstalleerd worden.
Als alles volgens plan verloopt zal in het begin van de zomervakantie de stekker bij de KPN er uit gaan en zullen we de lijnen migreren naar UPC.
Het hele proces wordt vakkundig ondersteund door http://www.invision-ict.nl/, onze partner voor de telefonie vernieuwing.

Meta

Veel sneller dan gedacht: Meta is al beschikbaar voor de leerlingen. Wil je zien wat het is? Ga naar pilot.schoolmaster.nl
Alle leerlingen van het Calvijn College kunnen nu in Magister bij hun instellingen als het goed is zichzelf een uitnodiging sturen voor Meta.
Dat levert op het emailadres wat in Magister bekend is een uitnodigingsmailtje op met een link en instructie. Volg de instructie heel precies.
Wij hebben geen menskracht beschikbaar om de vragen van duizenden leerlingen hierover te beantwoorden. Je kunt het gaan gebruiken, maar bij eventuele vragen moet je proberen via de sociale media aan de antwoorden te komen.
We horen wel graag reacties op Meta. Die kun je als reactie aan dit bericht toevoegen.

maandag 30 mei 2011

iMeta / aMeta

Van verschillende leerlingen kreeg ik, naar aanleiding van een twitterbericht afgelopen vrijdag, de vraag of we ons konden aanmelden voor iMeta/aMeta. Dat is Magister voor leerlingen voor op de Ipad of een Android telefoon.
Vanmiddag heb ik ons aangemeld bij SchoolMaster. Nog niets gehoord. Zodra ik weet wat het precies in zal houden zal ik het via de sociale media verspreiden (twitter, blog). Eens kijken hoeveel leerlingen ik dan bereik en hoe snel de olievlek werkt.

Wachtwoorden

Soms zijn docenten net mensen Ongeveer elke maand laten we een waarschuwing uit gaan: denk aan je wachtwoorden, hou ze voor jezelf, maak ze niet te simpel en raadbaar en wijzig ze regelmatig. Niet dat dat veel helpt natuurlijk. Af en toe breekt er paniek uit, zoals eind vorige week. Een leerling komt achter het wachtwoord van de docent en ... past een cijfer aan. Gelukkig krijgt een docent direct na elke wijziging een mailtje in zijn mailbox, dus opvallen doet het nog al. Bovendien: gelukkig doen leerlingen dat meestal bij zichzelf, zodat een dader niet zo moeilijk op te sporen valt. Bovendien weet big-brother vaak ook nog wel een IP-nummer e.d. op te hoesten, zodat we met 'keiharde' bewijzen de volstrekt overrompelde leerling voor het blok kunnen zetten. Desalniettemin: docenten let op!!

Eenmaal moet het de eerste zijn

Als ICT-man in het onderwijs wil je natuurlijk zo'n beetje van alles op de hoogte zijn. Een BLOG bijhouden hoort daar eigenlijk bij. 't Is er nog nooit van gekomen, maar nu moest het gaan plaatsvinden.
Alles in stelling gebracht: hier komt ie. Het allereerste bericht.
Op alle berichten zijn reacties welkom, voorzover ze opbouwend zijn. Als er sprake is van onzin, kwetsen, vloeken e.d worden de reacties onherroepelijk verwijderd.