Pagina's

vrijdag 8 juli 2011

Asus EEE pad transformer op de testbank

Gisteren was het zover: na lang wachten kwam de Asus EEE pad transformer binnen.
Wat is het eigenlijk: een laptop of een tablet of een combinatie?
Ik kan natuurlijk niet wachten dus begin direct met van alles en nog wat te proberen. Android 3.0 is het besturingssysteem. Dat lijkt erg op 2.3 (van de smartphones) maar niet alle apps die het op 2.3 doen, werken ook op 3.0
Na het openen van de doos valt meteen de kleur op: donder roestbruin. Dat is een beetje jammer. Het ziet er gelijk dan wat minder professioneel uit. Kijk je op internet naar de plaatjes, dan zijn het allemaal zwarte apparaten, maar mij hebben ze in elk geval een bruine toebedeeld.
Alle plastic er snel af gehaald en dan natuurlijk: aanzetten. Zoals we van Android gewend zijn, start het snel op, maar toch duurt het nog bijna 30 seconden voor het apparaat gebruiksklaar is.
Tab en Toetsenbord zitten los in de doos. Dus ook maar eerst de tab opgestart. Er volgen een paar vragen over het land en het gewenste toetsenbord. Niet zo heel duidelijk, maar een verkeerde keuze is later nog te herstellen (heb ik ondervonden).
Het scherm reageert zeker zo goed als van een Ipad. Het is iets smaller en iets hoger (effectief 21,5 cm x 12,5 cm) dan van de Ipad (19,5 cm x 14,5 cm). Dus echt breedbeeld.

Terwijl het apparaat aan staat ook het toetsenbord er aan toegevoegd. Dat gaat zonder enig probleem, al is de verbinding niet echt top. Je hoort en voelt geen duidelijke klik als het goed zit. Soms moet je nog eens wat heen en weer bewegen voordat het goed contact maakt. Ik vraag me af of deze verbinding een lang leven beschoren is. De tijd zal het leren. Leerlingen moeten we daar zeker niet mee laten spelen.

De tab ziet niet altijd autmatisch dat het toetsenbord geinstalleerd is. Soms moet je daarvoor nog op een knopje op het toetsbord drukken. Niet erg, als je het maar weet.

Instellen van het apparaat (o.a. je Wifi) gaat vrij intuitief, zeker als je Android al een beetje kent.

Het kan aan mij liggen of toeval zijn, maar ik heb verschillende keren meegemaakt dat de app waar ik mee werkte spontaan afsluit. Ook een beetje vreemd: als ik in de browser de website van Telegraaf open, sluit de hele browser na 5 seconden af. Het lijkt een soort contentfilter: Telegraaf is niet toegestaan ;-).

Java zou op Android geen probleem moeten zijn. Maar: als ik probeer via Secure Global Desktop (SGD) een verbinding met het schoolnetwerk te maken, krijg ik de melding: Please enable or install Java. Hoe dat precies zit, heb ik nog niet kunnen achterhalen. Wel een tijd aan het zoeken geweest op internet.
Silverlight is een ander probleem: dat werkt dus niet. Op internet doen geruchten de ronde dat er iets in ontwikkeling zou zijn waardoor Silverlight op Android zou werken, maar ik heb het niet kunnen vinden om te downloaden. Omdat Magister in Silverlight werkt zou het wel mooi zijn als we dit aan de praat kregen.

Tot nu toe: erg onder de indruk van de prestaties. Hoop het in de komende weken verder aan de tand te voelen en zal binnenkort nog wel eens een artikel aan de Asus EEE pad transformer wagen.

woensdag 6 juli 2011

Het onderwijs van morgen

Interessante website van Malmberg:
Het onderwijs van morgen. http://www.onderwijsvanmorgen.nl/

Uitbreidingen Magister 5.3: lesplanner leerlingen

Leerlingen kunnen ook steeds meer profijt van de mogelijkheden van Magister hebben. Zo is het lesdashboard voor leerlingen een prachtig hulpmiddel om huiswerk te noteren en zelfs te plannen. Als de leerling klaar is kan hij dit ook aangeven in het dashboard. Deze gegevens zijn ook zichtbaar voor docenten, mentoren en ouders. Naast deze les-gebonden planningsmogelijkheden kan de leerling nu in zijn persoonlijke agenda een item 'planning' toevoegen. Hier kan hij in aangeven wat hij op een bepaald moment gaat doen. Ook dit item is zichtbaar voor mentoren, ouders en studiebegeleiders. Zij kunnen de leerling zo dus coachen bij het plannen van de studie.

Planning in les
Het bovenste gedeelte van het tabblad huiswerk wordt nog steeds door de docent beschreven. Het onderste gedeelte is nu beschrijfbaar voor leerling. De leerling kan hier zelf aangeven wat hij in een les gaat doen.

Als de leerling het huiswerk heeft afgerond kan hij op de knop 'Afgerond' klikken. In de Agenda wordt dit dan ook zichtbaar met een vinkje door het teken van het agendaitem.

Planning buiten lesuren om
Leerlingen kunnen nu ook plannen buiten de les om. Zij maken daarvoor in hun eigen agenda een planningsitem.

dinsdag 5 juli 2011

Telefonie

Achter de schermen wordt druk gewerkt aan het vernieuwen van de telefooninstallatie. Het ligt in de bedoeling dat de locatie Goes volgende week donderdag over gaat op de nieuwe centrale en de locatie Middelburg volgende week vrijdag. In de week erop volgen Tholen en de locaties in Krabbendijke.

Groepsopdrachten in de ELO van Magister

In versie 5.3 van Magister, die we rond de zomervakantie verwachten, zijn aardig wat uitbreidingen gedaan aan de ELO. Helaas is het onderdeel 'groepsopdracht' daar niet bij. SchoolMaster heeft echter toegezegd dat dit een van de eerste dingen is die in de volgende versie aan de beurt zullen komen. Het ligt daarom in de verwachting dat deze functionaliteit in versie 5.4 zal zitten. Het is zelfs mogelijk dat het met een tussen-release uitgebracht zal worden.

Portfolio in Magister

Op verzoek van de locatie Appelstraat zijn we bezig het onderdeel Portfolio in Magister in te richten. Dit onderdeel is al enkele jaren in Magister beschikbaar, maar helaas niet uitgewerkt voor leerlingen. Magister heeft aangekondigd in het komende cursusjaar dit op te pakken in het kader van de ELO ontwikkeling. Tot die tijd is deze functionaliteit alleen beschikbaar voor docenten, mentoren en deelteamleiders.

maandag 4 juli 2011

1e Nationale docentencongres geschiedenis

Op 27 jnauari 2012 in Den Bosch: eerste nationale docentencongres geschiedenis.

Meekijksoftware

Al een oude wens: goede software om op afstand op de leerlingen-werkplekken mee te kunnen kijken en in te kunnen grijpen. Naar aanleiding van een recente discussie op het Locatie Directeuren Overleg weer opnieuw op de agenda gekomen: meekijksoftware waar we niet alleen de Sun-Rays kunnen monitoren maar ook de PC's.
Extra handicap is ons gebruik van het Terminal Server Cluster in combinatie met een aantal PC's. We zoeken dus software die met beide om kan gaan en dan bovendoen de TSC werkplekken ook nog in fysieke ruimtes kan indelen, vaak afkomstig van verschillende Servers. Reacties met ervaringen van dergelijke software zijn zeer welkom.
Op dit moment lijkt alleen NetSupport School in aanmerking te komen. De kosten zijn hoog en het is de vraag of het inderdaad doet wat wij willen. Daarnaast kan het nog zo ontzettend veel meer dat het wel eens een blok aan ons been zou kunnen worden. Ervaringen hiermee zijn dus ook hartelijk welkom.