Pagina's

dinsdag 20 september 2011

Eén device per leerling

Vandaag op het Amadeuslyceum in Vleuten een themabijeenkomst van Kennisnet bijgewoond. Thema: "Eén device per leerling". Kennis gemaakt met een drietal scholen: CSV Veenendaal en Alberdingk Thijm scholengroep uit de omstreken van Hilversum die elk hun eigen vorm van laptop-school geïntroduceerd hebben. Beide hebben andere vormen van financiering bedacht, maar ze komen er bij beide op neer dat de ouders drie jaar betalen voor de laptop en dat het ding na 3 jaar eigendom wordt van de ouders.
Hondsrugcollege in Emmen heeft een ander concept uitgewerkt. Door alle boeken digitaal van Thiemen af te nemen kunnen ze het totale boekenpakket op minder dan € 200,- houden en kan de rest van het leermiddelenbedrag gebruikt worden om aan de leerlingen een I-pad ter beschikking te stellen. Secties hebben nog maar één keuze: een methode van Thiemen (m.u.v. een paar secties waar Thiemen geen methode voor heeft). Werkboeken zijn nog niet allemaal goed digitaal beschikbaar, daar wordt aan gewerkt. De I-pad wordt gebruikt als middel om hun onderwijsconcept te verwezenlijken. Verhaal ziet er geweldig uit.
Leeuwenborg MBO gaat grotendeels voor Bring Your Own Device. Dat stelt hoge eisen aan de infrastructuur. Alles moet naar de cloud, maar dat mag natuurlijk ook je eigen cloud zijn.
Inspirerende dag, genoeg munitie om eens over door te bomen op eigen school.