woensdag 19 oktober 2011
Toekomst ICT
Niets is zo moeilijk als de toekomst voorspellen. Toch zijn we druk op weg naar de toekomst. Bij leven en welzijn zal in 2016 (da's nog best een eind weg) de totale ICT-infrastructuur vernieuwd worden, maar voor die tijd gaan we op weg. Af en toe moeten dingen vervangen worden en dan is het wel belangrijk dat je weet welke kant het uit gaat om op zo'n moment beslissingen te nemen die zo goed mogelijk voorbereid zijn op de toekomst. In dit document heb ik vorige week een aanzet gemaakt om tot een toekomstvisie te komen. Meer dan dat is het niet. Het is wel bedoeld als discussiestuk binnen de groep van E-coaches, daarna binnen de mediatheekcommissies op de locaties en tenslotte binnen de hele locatie. Document staat open voor input. Reageer vrijelijk op dit bericht. Alle reacties worden meegenomen en waar nodig en mogelijk in het document aangepast.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat betreft devices:
BeantwoordenVerwijderenVerschillende soorten devices? Niet echt handig lijkt me, met al die verschillende resoluties. Werken de te gebruiken applicaties wel allemaal goed op verschillende devices? En wat als iedereen zelf wel bepaald hoe goed zijn (persoonlijke) device beschermd is tegen virussen en spam? Ik zou zeggen: bepaal als school welke devices toegelaten worden op het schoolnetwerk en stel eisen aan de beveiliging per device. Als de school de gewenste device in huurkoop geeft, is het onderhoud, de zorg(zaamheid) ervoor en het verzekeren ervan verder voor de huurder/gebruiker. Als je in de overeenkomst opneemt dat de huurder/gebruiker de device pas na x jaar in eigendom krijgt, kun je mogelijk de SLIM licentie op naam van de school houden.
En neem dan een device zonder 3G voorziening, dan is ongewenst verkeer met 'buiten' uitgesloten. Dat heeft uiteraard alleen zin als het mogelijk is om het verkeer op het eigen WiFi netwerk te stroomlijnen, te beheersen en te monitoren. Wat te doen met (bijna) lege accu? Er zal in elk lokaal een 'lijn' met laadpunten moeten komen. Leerlingen met een lege accu zitten die les in de 'laadlijn'. De kosten hiervoor zijn beperkt.
Digitale boeken etc hoeven niet perse over het netwerk geladen te worden, dat kan ook met het eenmalig verstrekken van een microSD card waar alles voor een heel cursusjaar op staat. Het netwerk wordt zo niet onnodig belast. Is het mogelijk om een microSD card zo te beveiligen dat hij alleen werkt op die betreffende device? Elke divice heeft een uniek WiFi MAC-adres. Als dit mogelijk is kun je licenties binden aan de device, ook die van SLIM.
dag Ad,allemaal onderwijs natuurlijk ziet er goed uit dat worden laptops in de klas!
BeantwoordenVerwijderenik heb een ander iets:wanneer wordt eens gekeken diverse databases aan elkaar te koppelen?dit zou mij veel werk besparen,administratie aan die van mij (heeft Franklin gebouwd)een meedenkende OOPer,groet Ab van Moolenbroek