Vanaf vandaag ga ik een paar weken vakantie houden. Ik weet niet precies wanneer ik weer ga beginnen. Tot die tijd: geen nieuwe blog-berichten.
Iedereen een goede vakantie toegewenst.
donderdag 21 juli 2011
Overgestapt
Sinds gisteren is onze productie-database over naar Magister 5.3.
Vandaag de nieuwe rechten zo'n beetje aan het zetten geweest. Helaas toch nog een paar onvolkomenheden die we niet hebben kunnen testen. Het blijkt zo te zijn dat de bestanden die bij de opdrachten meegegeven worden door de leerlingen niet te openen zijn. Daarnaast zijn sommige andere bestanden ook niet te openen. Er wordt gewerkt aan een oplossing. We gaan er van uit dat die oplossing ver voor het nieuwe cursusjaar beschikbaar komt.
Ik ben bezig met een 'upgrade' handleiding. Een handleiding voor docenten die al gewend zijn met de ELO en het lesdashboard te werken en waarin te zien is wat er gewijzigd is. Ik hoop die voor het eind van de vakantie gereed te hebben. Elke regenachtige dag zal ik proberen hiervoor in te zetten. Zoals het er nu naar uit ziet komen die dagen er voldoende aan.
Vandaag de nieuwe rechten zo'n beetje aan het zetten geweest. Helaas toch nog een paar onvolkomenheden die we niet hebben kunnen testen. Het blijkt zo te zijn dat de bestanden die bij de opdrachten meegegeven worden door de leerlingen niet te openen zijn. Daarnaast zijn sommige andere bestanden ook niet te openen. Er wordt gewerkt aan een oplossing. We gaan er van uit dat die oplossing ver voor het nieuwe cursusjaar beschikbaar komt.
Ik ben bezig met een 'upgrade' handleiding. Een handleiding voor docenten die al gewend zijn met de ELO en het lesdashboard te werken en waarin te zien is wat er gewijzigd is. Ik hoop die voor het eind van de vakantie gereed te hebben. Elke regenachtige dag zal ik proberen hiervoor in te zetten. Zoals het er nu naar uit ziet komen die dagen er voldoende aan.
dinsdag 19 juli 2011
Overstap naar Magister 5.3
Vanaf vrijdag 15 juli is versie 5.3 van Magister beschikbaar. De béta hadden we al een tijdje beschikbaar en die heb ik uitgebreid getest. In de definitieve release zijn er toch wat dingen die anders uitpakken dan in de béta aangekondigd. We hebben 5.3 nu op de testomgeving staan. Als alles volgens plan verloopt denken we in de loop van deze week een overstap naar 5.3 te maken, zodat we voor het eind van de zomervakantie grondig kunnen testen.
Wat is nieuw?
1. Uitbreiding in de KWT (Keuzewerktijd) module.
- de school kan nu zelf bepalen of er een wekelijkse inschrijving voor KWT is of een dagelijkse. M.a.w. een dag en tijd aangeven waarop de inschrijvingen voor de volgende week (of de weken erna) OF de school kan er voor kiezen dagelijks KWT inschrijven mogelijk te maken (met een tijdstip tot wanneer) voor de dag erna.
- de rapportage-mogelijkheden zijn sterk verbeterd.
- inschrijving voor KWT uren van andere locaties zou in principe niet meer mogelijk moeten zijn.
2. Lesplanner voor leerlingen
Hierover heb ik eerder al een artikel op dit blog geschreven. Zie het bericht van 6 juli 2011
3. Lesinformatie verplaatsen
Bij een dagroosterimport wordt bij roosterwijzigingen de oorspronkelijke les op vervallen gezet en wordt er een nieuwe les aangemaakt op het nieuwe uur, of op het huidige uur met een andere docent. Door middel van een nieuwe de knop 'Lesinformatie ophalen' die verschijnt als je in de nieuwe les op het tabblad 'Huiswerk' klikt kun je lesinformatie ophalen van alle lessen die vervallen zijn en waar huiswerk ingevuld was. Als de docent van de oude les en de nieuwe dezelfde is, wordt tevens het
tabblad aantekeningen gekopieerd naar de nieuwe les. De studiewijzer is altijd beschikbaar.
4. Overzicht gemiste toetsen
Als er via de agenda voor een les een proefwerk is opgegeven en als de docent via de aanwezigheidsregistratie aangeeft dat een leerling afwezig is, dan wordt dit doorgevoerd in de aanwezigheidsstatistieken van een leerling. Het wordt zo voor een mentor inzichtelijk of een leerling vaak afwezig is bij een toets.
Ook wordt de docent die de toets afgenomen heeft er via het vandaagscherm op gewezen dat hij een nieuwe afspraak moet maken met deze leerling. Hij kan de toets eenvoudig in de agenda van de leerling inplannen.
In de agenda geeft de docent een toets op voor een specifieke les. Hij voert dit in op het tabblad 'Huiswerk', ook past hij het type informatie aan naar 'Proefwerk'.
Door op deze melding te klikken kun je deze toets in plannen in je eigen agenda en in de agenda van de leerling. Ook kun je er voor kiezen deze toets te laten vervallen.
5. TOA koppeling
Het is me niet bekend of er in de school gebruik gemaakt wordt van de Toolkit Onderwijs en Arbeid toetsen. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we de uitkomsten van deze toetsen online koppelen en wegschrijven op de detailkaart LVS-toetsen van de betreffende leerling.
6. Online bewerken van documenten
Vanaf versie 5.3 zouden docenten en onderwijsondersteunend personeel weer online Word documenten moeten kunnen bewerken zonder dat ze eerst gedownload moeten worden, opgeslagen op de eigen PC en vervolgs weer geupload. Daarvoor moeten wel wat instellingen aangepast worden. Hierover verschijnt later een instructie. Het is de bedoeling dat dit onderdeel in een later stadium ook beschikbaar komt voor de LVS documenten.
In deze versie is deze mogelijkheid helaas nog niet voor leerlingen beschikbaar.
7. Prullenbak
In de documentenmodule is een prullenbak toegevoegd. Bestanden die verwijderd worden uit Mijn ELO-documenten of Gedeelde documenten zullen eerst verzameld worden in deze prullenbak. De gebruiker kan vervolgens zelf zijn prullenbak legen. Ook de applicatiebeheerder kan in één keer alle prullenbakken legen. Dit om dataopslag binnen de perken te houden.
8. Overige wijzigingen in documenten
Bestanden slepen om te kopiëren
Gebruikers kunnen in Mijn ELO-documenten nu ook bestanden en mappen kopieren door middel van slepen. Houd daarvoor tijdens het slepen de Controltoets ingedrukt. Wanneer de Controltoets tijdens het slepen niet ingedrukt is, zal het bestand verplaatst worden.
Documenten als bijlage kiezen
In Magister 5.3 kan men ook een document koppelen aan een opdracht, studiewijzer of bericht dat nog niet in Mijn ELO-documenten stond. Hiervoor is in allerlei wizards de knop <Meer bestanden uploaden> beschikbaar. Bestanden die op deze wijze geüpload en gekoppeld worden, zullen niet automatisch ook in Mijn ELO-documenten geplaatst worden.
9. Studiewijzer
Studiewijzers overzichtelijker ingedeeld
Studiewijzers worden nu gefilterd op schooljaar, er ontstaat voor de docent zo een veel beter overzicht. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen zichtbare en niet zichtbare studiewijzers. Een studiewijzer is zichtbaar als de huidige datum binnen de opgegeven zichtbaarheidsdata valt.
Als extra optie kunnen studiewijzers voor leerlingen ook in het archief geplaatst worden. Denk aan studiewijzers met belangrijk materiaal uit H4, die een leerling in H5 nog eens wil raadplegen. Kies hiervoor Studiewijzer bewerken en vink aan dat de studiewijzer in het archief geplaatst moet worden.
Studiewijzer kopiëren naar nieuwe schooljaar
Een bestaande studiewijzer kan eenvoudig in het nieuwe schooljaar gebruikt worden. Kies hiervoor onder de actieknop bij Studiewijzer voor Studiewijzer kopiëren. Vink vervolgens 'Hoog de zichtbaarheidsperiodes met 1 schooljaar op' aan en kies 'Naar mezelf kopiëren'. Door alle studiewijzers aan te vinken, worden alle huidige studiewijzers in één handeling naar het komende jaar gekopieerd. Hierbij worden ook de data van de onderdelen aangepast naar volgend jaar. In Magister 5.3 worden bovendien Opdrachten in studiewijzers meegekopieerd.
10. Opdrachten
Opdrachten toekennen aan leerlingen uit meerdere klassen
In Magister 5.3 kunnen opdrachten toegekend worden aan leerlingen uit verschillende klassen en lesgroepen. Zo kan één opdracht toegekend worden aan verschillende parallelklassen. Bovendien kan een aantal leerlingen uit de ene klas en een aantal leerlingen uit een andere klas geselecteerd worden.
Opdrachten toekennen aan andere leerlingen dan de eigen klassen
Een docent kan nu opdrachten klaarzetten voor leerlingen waaraan hij geen les geeft. In principe hebben we het zo ingericht dat een docent nu opdrachten kan geven aan alle klassen van de locatie. Opdrachten aan leerlingen waaraan je geen les geeft kun je natuurlijk wel beoordelen, maar dat cijfer kan deze docent niet automatisch koppelen aan de cijferadministratie.
Opdracht beoordelen met meedere docenten
Het is mogelijk om opdrachten met meerdere docenten te beoordelen. Bij profielwerkstukken komt het bijvoorbeeld vaak voor dat ingeleverd werk door twee docenten wordt nagekeken. Zet hiervoor eerst de opdracht klaar en kies daarna voor Opdracht bewerken en klik op de knop Personeel. Hier kunnen meerdere docenten worden toegevoegd aan de opdracht.
Opdrachten afsluiten
Het kan voorkomen dat niet alle leerlingen een opdracht hebben gemaakt en ingeleverd, maar dat een docent de opdracht toch wil afronden. Anders zou de opdracht de rest van het jaar in de lijst Opstaande opdrachten blijven staan. Daarvoor is nu in het Opdrachtenoverzicht onder de Actieknop de functie Opdracht afsluiten ingebouwd. In de wizard kunnen vervolgens de leerlingen die de opdracht niet gemaakt hebben toch een beoordeling of een opmerking krijgen.
11. Berichten
Meerdere berichten selecteren
In de Berichtenmodule kunnen nu met behulp van de Shift- of Controltoets meerdere berichten geselecteerd worden. Houd de Shifttoets ingedrukt en klik achtereenvolgens op het bovenste bericht van een reeks en op het onderste bericht. Nu kan de hele reeks verwijderd of naar een map verplaatst worden. Gebruik de Controltoets om afzonderlijke berichten te selecteren en te verplaatsen of te verwijderen.
12. Overig
Er zijn uitbreidingen gekomen op de mogelijkheden om de instellingen van Wintoets scormbestanden (die als opdracht in de ELO gehangen kunnen worden) in Magister nog aan te passen.
Daarnaast zijn er vooral voor het beheer nog verschillende mogelijkheden toegevoegd. Zo kunnen we zien welke docent en welke leerling de meeste data-opslag gebruikt. Ook kunnen we 'grote' bestanden uitfilteren. Data-opslag is namelijk boven de 50 Gb niet gratis.
Wat is nieuw?
1. Uitbreiding in de KWT (Keuzewerktijd) module.
- de school kan nu zelf bepalen of er een wekelijkse inschrijving voor KWT is of een dagelijkse. M.a.w. een dag en tijd aangeven waarop de inschrijvingen voor de volgende week (of de weken erna) OF de school kan er voor kiezen dagelijks KWT inschrijven mogelijk te maken (met een tijdstip tot wanneer) voor de dag erna.
- de rapportage-mogelijkheden zijn sterk verbeterd.
- inschrijving voor KWT uren van andere locaties zou in principe niet meer mogelijk moeten zijn.
2. Lesplanner voor leerlingen
Hierover heb ik eerder al een artikel op dit blog geschreven. Zie het bericht van 6 juli 2011
3. Lesinformatie verplaatsen
Bij een dagroosterimport wordt bij roosterwijzigingen de oorspronkelijke les op vervallen gezet en wordt er een nieuwe les aangemaakt op het nieuwe uur, of op het huidige uur met een andere docent. Door middel van een nieuwe de knop 'Lesinformatie ophalen' die verschijnt als je in de nieuwe les op het tabblad 'Huiswerk' klikt kun je lesinformatie ophalen van alle lessen die vervallen zijn en waar huiswerk ingevuld was. Als de docent van de oude les en de nieuwe dezelfde is, wordt tevens het
tabblad aantekeningen gekopieerd naar de nieuwe les. De studiewijzer is altijd beschikbaar.
4. Overzicht gemiste toetsen
Als er via de agenda voor een les een proefwerk is opgegeven en als de docent via de aanwezigheidsregistratie aangeeft dat een leerling afwezig is, dan wordt dit doorgevoerd in de aanwezigheidsstatistieken van een leerling. Het wordt zo voor een mentor inzichtelijk of een leerling vaak afwezig is bij een toets.
Ook wordt de docent die de toets afgenomen heeft er via het vandaagscherm op gewezen dat hij een nieuwe afspraak moet maken met deze leerling. Hij kan de toets eenvoudig in de agenda van de leerling inplannen.
In de agenda geeft de docent een toets op voor een specifieke les. Hij voert dit in op het tabblad 'Huiswerk', ook past hij het type informatie aan naar 'Proefwerk'.
Toets gemist voor een vakdocent
Als de docent later voor deze les de aanwezigheidsregistratie doet en het blijkt dat er een leerling afwezig is, wordt dit geregistreerd. Voor de docent wordt het ook zichtbaar in het Vandaagscherm.
Door op deze melding te klikken kun je deze toets in plannen in je eigen agenda en in de agenda van de leerling. Ook kun je er voor kiezen deze toets te laten vervallen.
5. TOA koppeling
Het is me niet bekend of er in de school gebruik gemaakt wordt van de Toolkit Onderwijs en Arbeid toetsen. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we de uitkomsten van deze toetsen online koppelen en wegschrijven op de detailkaart LVS-toetsen van de betreffende leerling.
6. Online bewerken van documenten
Vanaf versie 5.3 zouden docenten en onderwijsondersteunend personeel weer online Word documenten moeten kunnen bewerken zonder dat ze eerst gedownload moeten worden, opgeslagen op de eigen PC en vervolgs weer geupload. Daarvoor moeten wel wat instellingen aangepast worden. Hierover verschijnt later een instructie. Het is de bedoeling dat dit onderdeel in een later stadium ook beschikbaar komt voor de LVS documenten.
In deze versie is deze mogelijkheid helaas nog niet voor leerlingen beschikbaar.
7. Prullenbak
In de documentenmodule is een prullenbak toegevoegd. Bestanden die verwijderd worden uit Mijn ELO-documenten of Gedeelde documenten zullen eerst verzameld worden in deze prullenbak. De gebruiker kan vervolgens zelf zijn prullenbak legen. Ook de applicatiebeheerder kan in één keer alle prullenbakken legen. Dit om dataopslag binnen de perken te houden.
8. Overige wijzigingen in documenten
Bestanden slepen om te kopiëren
Gebruikers kunnen in Mijn ELO-documenten nu ook bestanden en mappen kopieren door middel van slepen. Houd daarvoor tijdens het slepen de Controltoets ingedrukt. Wanneer de Controltoets tijdens het slepen niet ingedrukt is, zal het bestand verplaatst worden.
Documenten als bijlage kiezen
In Magister 5.3 kan men ook een document koppelen aan een opdracht, studiewijzer of bericht dat nog niet in Mijn ELO-documenten stond. Hiervoor is in allerlei wizards de knop <Meer bestanden uploaden> beschikbaar. Bestanden die op deze wijze geüpload en gekoppeld worden, zullen niet automatisch ook in Mijn ELO-documenten geplaatst worden.
9. Studiewijzer
Studiewijzers overzichtelijker ingedeeld
Studiewijzers worden nu gefilterd op schooljaar, er ontstaat voor de docent zo een veel beter overzicht. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen zichtbare en niet zichtbare studiewijzers. Een studiewijzer is zichtbaar als de huidige datum binnen de opgegeven zichtbaarheidsdata valt.
Als extra optie kunnen studiewijzers voor leerlingen ook in het archief geplaatst worden. Denk aan studiewijzers met belangrijk materiaal uit H4, die een leerling in H5 nog eens wil raadplegen. Kies hiervoor Studiewijzer bewerken en vink aan dat de studiewijzer in het archief geplaatst moet worden.
Studiewijzer kopiëren naar nieuwe schooljaar
Een bestaande studiewijzer kan eenvoudig in het nieuwe schooljaar gebruikt worden. Kies hiervoor onder de actieknop bij Studiewijzer voor Studiewijzer kopiëren. Vink vervolgens 'Hoog de zichtbaarheidsperiodes met 1 schooljaar op' aan en kies 'Naar mezelf kopiëren'. Door alle studiewijzers aan te vinken, worden alle huidige studiewijzers in één handeling naar het komende jaar gekopieerd. Hierbij worden ook de data van de onderdelen aangepast naar volgend jaar. In Magister 5.3 worden bovendien Opdrachten in studiewijzers meegekopieerd.
10. Opdrachten
Opdrachten toekennen aan leerlingen uit meerdere klassen
In Magister 5.3 kunnen opdrachten toegekend worden aan leerlingen uit verschillende klassen en lesgroepen. Zo kan één opdracht toegekend worden aan verschillende parallelklassen. Bovendien kan een aantal leerlingen uit de ene klas en een aantal leerlingen uit een andere klas geselecteerd worden.
Opdrachten toekennen aan andere leerlingen dan de eigen klassen
Een docent kan nu opdrachten klaarzetten voor leerlingen waaraan hij geen les geeft. In principe hebben we het zo ingericht dat een docent nu opdrachten kan geven aan alle klassen van de locatie. Opdrachten aan leerlingen waaraan je geen les geeft kun je natuurlijk wel beoordelen, maar dat cijfer kan deze docent niet automatisch koppelen aan de cijferadministratie.
Opdracht beoordelen met meedere docenten
Het is mogelijk om opdrachten met meerdere docenten te beoordelen. Bij profielwerkstukken komt het bijvoorbeeld vaak voor dat ingeleverd werk door twee docenten wordt nagekeken. Zet hiervoor eerst de opdracht klaar en kies daarna voor Opdracht bewerken en klik op de knop Personeel. Hier kunnen meerdere docenten worden toegevoegd aan de opdracht.
Opdrachten afsluiten
Het kan voorkomen dat niet alle leerlingen een opdracht hebben gemaakt en ingeleverd, maar dat een docent de opdracht toch wil afronden. Anders zou de opdracht de rest van het jaar in de lijst Opstaande opdrachten blijven staan. Daarvoor is nu in het Opdrachtenoverzicht onder de Actieknop de functie Opdracht afsluiten ingebouwd. In de wizard kunnen vervolgens de leerlingen die de opdracht niet gemaakt hebben toch een beoordeling of een opmerking krijgen.
11. Berichten
Meerdere berichten selecteren
In de Berichtenmodule kunnen nu met behulp van de Shift- of Controltoets meerdere berichten geselecteerd worden. Houd de Shifttoets ingedrukt en klik achtereenvolgens op het bovenste bericht van een reeks en op het onderste bericht. Nu kan de hele reeks verwijderd of naar een map verplaatst worden. Gebruik de Controltoets om afzonderlijke berichten te selecteren en te verplaatsen of te verwijderen.
12. Overig
Er zijn uitbreidingen gekomen op de mogelijkheden om de instellingen van Wintoets scormbestanden (die als opdracht in de ELO gehangen kunnen worden) in Magister nog aan te passen.
Daarnaast zijn er vooral voor het beheer nog verschillende mogelijkheden toegevoegd. Zo kunnen we zien welke docent en welke leerling de meeste data-opslag gebruikt. Ook kunnen we 'grote' bestanden uitfilteren. Data-opslag is namelijk boven de 50 Gb niet gratis.
maandag 18 juli 2011
Onderwijs in grafieken
Abonneren op:
Posts (Atom)