Pagina's

zaterdag 6 oktober 2012

Kennisnet lanceert Kader ICT bekwaamheid

Kennisnet lanceert Kader ict-bekwaamheid!

Kennisnet lanceert op 6 oktober tijdens de Dag van de leraar het Kader voor ict-bekwaamheid.
 
Bekijk hier de animatie voor een snelle indruk van wat het Kader inhoudt.
 


Onderzoek toont aan dat de juiste inzet van ict in het onderwijs ervoor zorgt dat de motivatie van leerlingen toeneemt, de leerprestaties verbeteren en dat het leerproces efficiënter wordt. Wat wordt er van leraren verwacht? Welke kennis, vaardigheden en houding hebben zij nodig? Om hier antwoord op te geven ontwikkelde Kennisnet, samen met het onderwijsveld, het Kader voor ict-bekwaamheid van leraren (PDF).

De 3 kerntaken voor de leraar waarbinnen we effectief ict-gebruik beschrijven, bieden een richtlijn waar scholen vanaf vandaag mee aan de slag kunnen om te professionaliseren.

Bezoek de bijbehorende website: http://ictbekwaamheid.kennisnet.nl/

donderdag 6 september 2012

Problemen digitaal lesmateriaal opgelost

We hebben dit jaar gebruik gemaakt van Eduroute om het digitale lesmateriaal voor de leerlingen beschikbaar te stellen. Zonder opnieuw in te hoeven loggen, zonder extra naam en wachtwoord te onthouden rechtstreeks vanuit de ELO naar het digitale lesmateriaal.
Helaas werkten de koppelingen niet zoals het hoorde en/of kwam het materiaal niet beschikbaar in de ELO.
Sinds gisteren lijkt nu alles goed te werken. Voor zover wij het kunnen testen werkt het materiaal van alle uitgevers zoals het hoort te werken.

Enkele aandachtspunten:
  • leerlingen die het materiaal van Thieme-Meulenhoff opstarten moeten hun eigen emailadres eenmalig invoeren en een inlognaam en wachtwoord kiezen. Advies: laat ze dezelfde gegevens als voor Magister gebruiken. Verder hoeven ze hier later niets meer mee te doen.
  • leerlingen die het materiaal van Noordhoff opstarten moeten de naam en de plaats van de school kiezen.
Er hebben zich nog maar 3 secties gemeld om het materiaal ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Dat zijn natuur-/scheikunde, frans en muziek. Er staat nog (veel) meer materiaal beschikbaar, waarvoor we blijkbaar licenties hebben. Deze worden echter pas aan leerlingen gekoppeld op vraag van de sectie. Ook een werkboek o.i.d. in gebruik met een licentie? Laat de sectievoorzitter contact met mij opnemen en ik kan het direct koppelen.

Ervaringen met de koppeling hoor ik graag.

vrijdag 17 augustus 2012

De onderwijstoekomst gevisualiseerd

In deze afbeelding is een visualisatie van de toekomst van het onderwijs weergegeven.
Klik op de afbeelding om een groter exemplaar te zien. Daarop klikken maakt de afbeelding waarschijnlijk nog groter en beter leesbaar.

Heel mooi beeld. Aanbevelenswaardig om te bestuderen door alle onderwijsmensen.

woensdag 15 augustus 2012

Blogcollectief onderzoek onderwijs

Zij willen onderwijskundig onderzoek toetsen aan de dagelijkse onderwijspraktijk en ervaringen uitwisselen over wat werkt en niet werkt in de klas. Daarbij laten ze zich informeren door onderzoek, niet leiden.

Interessant blog: aanmelden om te volgen kan via email of via twitter. Klik op de afbeelding om naar het blog te gaan.

maandag 13 augustus 2012

Aanrader van collega's

Onderstaande links kreeg ik door van een collega:

http://www.onderwijsvernieuwing.be/
Vernieuwing in het onderwijs wordt vaak op didactisch niveau bekeken én commercieel gestuurd. Vernieuwende werkvormen vragen vernieuwende media in de klas. De budgetten daarvoor zijn zeer beperkt. Je staat dan als leerkracht voor de keuze: je beperken tot de middelen die je hebt, of zelf actief op zoek gaan naar creatieve toepassingen van algemene technologieën en software voor in je klas.
Zeer veel leerkrachten staan niet langer aan de zijlijn, maar gaan zelf op zoek naar creatieve en goedkope oplossingen om hun lessen vernieuwend en creatief te maken. Word een van hen!
Deze site wil een verzamelpunt zijn voor leerkrachten die creatief aan de slag willen met e-media in hun klas.
Geef je een eigen invulling van een bepaald medium voor gebruik in je klas? Post het hier. Vele collega's zullen je dankbaar zijn. Zo willen we bijdragen tot een e-community van leerkrachten (én studenten).

http://www.pizap.com/ en gelijk klikken op start.
Mooie site om o.a. collages te maken, foto's te bewerken, van een achtergrond te voorzien enz.

Lesrooster 2012-2013

Voor de docenten van alle locaties behalve Goes, staat het lesrooster op het SCHOOLNETWERK.
Let wel even op: als je via de link in het menu naar het rooster gaat, moet je nog even onder de locatie 'Lesrooster 2012-2013' aanklikken.
Voor de leerlingen komen de roosters in de loop van aanstaande zaterdag beschikbaar.

META 2012-2013


Afgelopen schooljaar is Meta, dé Magister app voor leerlingen, door veel scholen en leerlingen in gebruik genomen. Inmiddels zijn er landelijk meer dan 180.000 downloads van de Meta app uitgevoerd. Deze app geeft de leerling met een iOS of Android smartphone toegang tot Magister data mits deze informatie in Magister door de school is vrijgegeven. Indien dit het geval is, heeft de leerling altijd en overal toegang tot zijn/haar informatie in Magister zoals agenda, cijfers, huiswerk, berichten en aan- & afwezigheid.

Mede door de snelle adoptie van Meta door leerlingen en de positieve feedback op de Magister app zijn wij verheugd u te kunnen melden dat de Meta smartphone app vanaf heden gratis aan leerlingen ter beschikking wordt gesteld. Dit geldt voortaan dus ook voor de extra functionaliteit (cijfers, huiswerk, berichten, aan- & afwezigheid).

Tevens maken wij van de gelegenheid gebruik om alvast aan te kondigen dat medio september een gerestylede Meta app voor de smartphone zullen uitbrengen op het iOS en Android platform. Ook deze Meta app voor de smartphone zal gratis aan leerlingen ter beschikking worden gesteld. Voor Windows phone en voor Blackberry zal deze app niet verschijnen.

Tot die tijd kan in het nieuwe schooljaar 2012-2013 gebruik gemaakt worden van de huidige app ‘META 11-12’

woensdag 25 april 2012

Toekomst van het onderwijs

Op verzoek van de Commissie Onderwijs Zaken van het DORVO gaat de ICT-netwerkgroep van het DORVO in de komende weken een beeld schetsen van het onderwijs van de toekomst. Ofwel: hoe ziet dat er over pakweg 10 tot 15 jaar uit.
Eén ding weten we al zeker: zoals we nu denken over de toekomst zal het niet worden. Ons denken zal achterhaald worden door de realiteit. Aan de andere kant: niet vooruit-denken is altijd voor verrassingen komen te staan.
Hierbij een tweetal prezi's en een aantal linken met voorbeelden van ontwikkelingen die in een aantal scholen al volop gaande zijn.
Reageer er a.u.b. zoveel mogelijk op. Hoe ziet u / zie jij het onderwijs over 15 jaar? En ... wat is uw/jouw mening daar over?

Prezi 21-century-skills
Prezi flipping-the-classroom
Youtube kanaal 'Dit is geen school'
Interessante lezing (van 29 minuten): Wormhole naar de toekomst
Inspirerende website
Een kanttekening in het digitale lesboek

donderdag 22 maart 2012

Eindexamensite.nl nu mét wiskunde

Enige tijd geleden heb ik geschreven over eindexamensite.nl. Intussen is ook wiskunde toegevoegd. Een prima site om eindexamens te oefenen! Leerlingen kunnen hun antwoorden zelf nakijken en zien gelijk de beoordeling. Achterliggende theorie is met een link aan te klikken!
Dit cursusjaar nog gratis, volgend cursusjaar voor de gebruikers van VO-Content.
Onze school zal volgend cursusjaar in elk geval nog niet deelnemen aan VO-Content. Wie weet daarna? Nu de de kans om te proberen!

woensdag 14 maart 2012

Overstap naar Magister 5.4

Vandaag, woensdag 14 maart, zullen we definitief overstappen op Magister 5.4.
Uit de testen zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen. Alles lijkt naar behoren te werken.
We kiezen voor vandaag omdat nu alleen de locatie Tholen open is en we dus vanmiddag niet veel gebruikers verwachten. We hopen na half twee over te stappen.
De nieuwe functionaliteit zal morgen (donderdag 15 maart) beschikbaar gesteld worden.

De handleiding voor de nieuwe functionaliteit en de gewijzigde manier van beoordelen van opdrachten is HIER te downloaden.

woensdag 7 maart 2012

Magister 5.4 op de testomgeving

Sinds gisteren staat Magister 5.4.1 VOOR DOCENTEN gereed op de testomgeving. Gisteremiddag is een kopie van de totale database naar de testomgeving gemaakt. Alle docenten die willen testen kunnen bij de E-coach het adres van de testomgeving opvragen en testen. Let op: het is de testomgeving. Alle dingen die je daar in brengt komen niet in de productie!

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
1. Projectgroepen: Zoals ik in mijn eerdere bericht al geschreven heb kunnen er nu projectgroepen aangemaakt worden. Aan deze groepen kunnen studiewijzers en gedeelde mappen toegekend worden. Er kan wel een opdracht aan de groep gegeven worden, maar leerlingen moeten deze nog individueel inleveren. Er wordt gewerkt aan een opdracht die per groep ingeleverd kan worden.

2. Feedback op opdrachten: Als docenten gebruik maken van de Active-X component (dat kan op dit moment alleen nog maar thuis, hopenlijk binnen niet al te lange tijd ook op school) is het heel eenvoudig geworden om feed-back op ingeleverde opdrachten te geven. Gebruiken ze de Active-X component niet, dan kan feed-back al wel gegeven worden, maar is het redelijk omslachtig. In de volgende versie van Magister zal de nieuwe functionaliteit van Silverlight 5 verwerkt worden. Dan is de Active-X component niet meer nodig en werkt het allemaal veel eenvoudiger. Een bestand openen vanuit de ELO kan dan rechtstreeks in Word en je kunt het dan ook weer eenvoudig daar bewaren.

3. Active-X: docenten die het Active-X component willen gebruiken en niet weten hoe dat moet kunnen hierover informatie krijgen van de E-coach.

Een uitgebreide beschrijving van beide nieuwe onderdelen is in deze handleiding te vinden.

Na een korte testperiode in de testomgeving hopen we eind volgende week 5.4 in productie te nemen.

maandag 30 januari 2012

Magister 5.4

Op de beurs Onderwijs&ICT heb ik kennis gemaakt met Magister 5.4. Deze versie zal naar verwachting zeer binnenkort in béta en eind februari in productie uitkomen.
Er zijn geen grote en woeste wijzigingen te verwachten. Een paar dingen vielen mij op:
  • Er komen 'projecten' beschikbaar. Docenten kunnen aan een groepje leerlingen een werkruimte beschikbaar stellen. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om deze groep ook één opdracht in te laten leveren.
  • Er is een online-koppeling met Quayn, de online toets omgeving van de Rode Planeet. Helaas weten we nu al dat de definitieve omgeving hiervoor rond de € 5,- per leerling per jaar zal gaan kosten. Dat komt boven op de licentie van Wintoets. Dit wordt financieel wel erg onaantrekkelijk. Ik denk niet dat het dit gaat worden.
  • In de ELO komt de mogelijkheid om een gecorrigeerde versie van een ingeleverd bestand aan de opdracht te hangen. Als het ActiveX-element werkt, kun je als docent het ingeleverde bestand openen, voorzien van correcties en het weer 'bewaren'' . Het opgeslagen document komt dan als 'correctie' beschikbaar. Vanaf Silverlight 5 (die inmiddels beschikbaar is maar nog niet verwerkt is in Magister) is het ActiveX- element hiervoor niet meer nodig en werkt het (als het goed is) gewoonbij iedereen.
Verder zijn er weinig schokkende dingen te melden. Links en rechts zijn wat onlogische dingen weggewerkt enz.

Als laatste heb ik kennis gemaakt met Meta en Maestro nieuwe versie. Daarin zal ook de functionaliteit van de ELO opgenomen worden. Zo omzeil je dan het probleem van Silverlight op de tablets.
Het is nog niet duidelijk of de ELO functionaliteit in de gratis Meta versie zit of dat dit alleen in de betaalde versie zit. In dat laatste geval schieten we er nog niet zo veel mee op en kunnen het klassikaal niet in gaan zetten.

Eindexamensite.nl

Hele interessante site om eindexamens te oefen: alle VO vakken zijn beschikbaar behalve wiskunde.
Kies oefenexamens en vervolgens gewenst onderwijstype en vak.
Nadat je (online) het examen gemaakt hebt kun je het nakijken en beoordelen.
Je kunt een overzicht krijgen van de onderdelen die je nog niet goed kent en de achterliggende informatie (en uitleg) is aanklikbaar.
Tot 1 augustus is de site vrij toegankelijk. Daarna alleen voor de scholen die meedoen met VO-content.
Aanrader!
www.eindexamensite.nl

maandag 23 januari 2012

Innovaties

Tijdens de kennisnet Innovatie-dag zijn er verschillende presentaties de revue gepasseerd.
Onder deze link de presentatie van Kennisnet over de 'algemene' innovaties. Dit is wel een powerpoint van 18Mb. Even rekening mee houden dus.
Erwin Bomas heeft een presentatie gehouden over 21-century-skills. Via deze link zijn prezi.
Jelmer Evers heeft een presentatie gehouden over flipping the classroom. Zijn prezi via deze link.
Ik heb de bedoeling in de komende tijd van elk van de drie onderdelen een artikel op m'n blog te zetten.

donderdag 19 januari 2012

Hei-sessie teams

Vanmiddag hebben we met de teams applicatiebeheer, systeembeheer en rooster&planning een hei-sessie gehad. We hebben nagedacht over 'waar staan we voor' en 'waar gaan we voor'. Wat zijn onze drijfveren, wat willen we bereiken, waar doen we het allemaal voor.
Doel om uiteindelijk het DNA van de teams van de afdeling ICT&Planning boven water te krijgen. Dit was een eerste aanzet. In de komende maanden komen we daar binnen de teams regelmatig op terug.

Via deze link is de prezi te bekijken die ik voor deze bijeenkomst gemaakt heb.

dinsdag 17 januari 2012

Inspirerende dag bij Kennisnet: trends vo

Vandaag heb ik een zeer inspirerende dag bij Kennisnet gehad op De Verdieping in Zoetermeer. Thema: trends in het VO. Niet zo zeer concrete dingen gezien die morgen al toegepast kunnen worden in het onderwijs, maar wel gekeken naar en nagedacht over trends die zichtbaar zijn in zowel de samenleving als het onderwijs en waar we misschien nog niet nu, maar dan toch op termijn mee te maken krijgen. Vorm kan wijzigen, maar de richtingen zijn van belang. Meer info in dit trendrapport van Kennisnet.
Ik hoop in de komende tijd verschillende blogberichten hierover te plaatsen met meer gedetailleerde informatie.