Pagina's

woensdag 4 september 2013

Toekomst onderwijs

Deze weken ga ik op de verschillende locaties rond om een stuk bewustwording te kweken over de ontwikkelingen vanuit de technologie die mogelijk hun invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van ons onderwijs en de teams tot denken aan te zetten over het onderwijs op de middellange termijn.
Ik gebruik hierbij een flink aangepaste presentatie van Michell Zappa, onder de titel 'The future is now'. Deze presentatie wordt steeds aangepast aan voortschrijdend inzicht. Ik zal op deze plaats proberen steeds de laatste versie te zetten. Onder elke dia staan wat keynotes, die ik voor mezelf gebruik maar nooit letterlijk. Dit geeft dus slechts een indicatie wat bij het beeld gebruikt wordt.
Open het bestand door op de afbeelding te klikken. Het is een bestand van meer dan 13 Mb. Kan dus even duren voordat het opent.
Op- en aanmerkingen, suggesties of wat dan ook zijn hartelijk welkom. Laat gerust een bericht achter op dit blog.


Aanvullende informatie en leestip:

Google, informatie en kennis


donderdag 29 augustus 2013

Steve Jobs scholen

Interessant item in Nieuwsuur over het fenomeen 'Steve Jobs scholen' of O4NT. Voor- en tegenstanders komen aan het woord.

dinsdag 20 augustus 2013

Wifi

Langzamerhand begint het 'wifi' verhaal vorm te krijgen. Tussen de zomer- en de herfstvakantie zal de firma Brite metingen gaan verrichten op de locaties Goes en Appelstraat. Aan de hand van deze metingen gaan we vaststellen of het binnen de beschikbare budgetten mogelijk is een dekkend draadloos netwerk op deze beide locaties uit te rollen. Als dat het geval is, zullen we in elk geval proberen tijdens de herfstvakantie de locatie Goes te voorzien. Mogelijk volgt de Appelstraat dan nog voor de kerstvakantie.
Als het financieel mogelijk is zullen we nog dit jaar proberen op de andere locaties in elk geval rond de personeelskamers een draadloos netwerk operationeel te krijgen.

Absolute voorwaarde van het bestuur is dat alle personeelsleden die gebruik maken van de wifi  'geregistreerd' moeten zijn, hun 'surfgedrag' gelogd moet worden en ze uitsluitend internet kunnen krijgen dat gefilterd is. Dit is een technisch lastig verhaal voor apparaten die niet het eigendom van de school zijn. We hopen hier een goed werkende oplossing voor te kunnen vinden, maar hebben dit vooralsnog niet helemaal rond.

Onderwijskundige visie locaties

In de eerste maanden van het nieuwe cursusjaar zijn op de locaties Middelburg, Goes (bovenbouw), Appelstraat en Tholen afspraken gemaakt om met de teams na te denken over de onderwijskundige visie van de locatie. Ofwel: hoe wil het team er het onderwijs uit gaan laten zien in de komende jaren.
We gaan dit op verzoek van de locatie-directies om een aantal redenen doen.
In de eerste plaats is het voor allerlei ontwikkelingen erg handig te weten waar je naar toe zou willen gaan. Als straks onder leiding van het C.v.B.  schoolbreed nagedacht gaat worden over de strategie, dan is de visie op onderwijs van groot belang.
Daarnaast is een visie op onderwijs nodig als het gaat over de keuzes van leermiddelen. Het aanbod hiervan wordt steeds breder, het kiezen moeilijker. Een geformuleerde onderwijsvisie kan hierin richting geven.
Als bekend is welk onderwijs men voorstaat en met welke leermiddelen dat onderwijs gerealiseerd gaat worden, dan kun je aan de hand daarvan vaststellen welke ICT-infrastructuur nodig is. Tenslotte kun je dan ook de competenties formuleren die docenten moeten hebben.

De middagen die we organiseren zien er als volgt uit:
Eerst wordt via een presentatie een beeld gegeven van de (technologische) ontwikkelingen die er zijn en de invloed die deze zullen hebben op het onderwijs.
Daarna gaan we in groepen nadenken over de onderwijskundige visie en in de vorm van workshops een aanzet maken om deze visie per locatie te formuleren.

Na afloop van de middag zal met het LMT van de locatie de visie verder uitgewerkt worden. Afhankelijk van wat de locatieleiding wil zal er dan enkele weken daarna nog een tweede middag georganiseerd worden die voornamelijke zal gaan over de leermiddelen en de ICT.

Tenslotte zal het geheel uitmonden in een Leermiddelenbeleidsplan, een ICT beleidsplan en bouwstenen voor het Personeelsbeleidsplan.

maandag 17 juni 2013

Veldraadpleging geschiedenismethode Bronwijzer

Morgen (dinsdag 18 juni) mag ik in Gouda een presentatie geven over de technologische ontwikkelingen en de gevolgen daarvan op de leermiddelen voor geschiedenisdocenten. Dit betreft allemaal geschiedenisdocenten die gebruik maken van de methode Bronwijzer. Deze methode moet vernieuwd worden en moet voorzien worden van een substantiële ICT-component.

Na de presentatie doorpraten met gebruikers wat wenselijk is.

donderdag 21 maart 2013

Tweede media-avond in Goes

Donderdag 21 maart was de tweede media-avond in Goes. Met ongeveer 45 ouders hebben we de verschillende media doorgenomen waar jongeren mee bezig zijn.


donderdag 14 maart 2013

Media avond in Tholen

Donderdag 14 maart, media-avond voor belangstellende ouders in Tholen. 

Samen met de collega's de Mik en Quist de presentatie verzorgd. Dit is een praktijkavond. Ouders maken hier in vogelvlucht kennis met de verschillende (sociale)media en krijgen handvaten om het gesprek met hun kinderen hierover aan te gaan. 

donderdag 21 februari 2013

Flipping the classroom

Ik heb er al meer over geschreven op dit blog. En inmiddels begint het idee en het principe door te dringen in het onderwijs in Nederland. Vooruit: dus nog een keer een link met heel veel informatie.

Overzicht: klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.

Google Glass

Weer een stap op weg naar een nieuwe manier van omgang met IT middelen. Google Glass is een representant van een middel waarmee je beelden rechtstreeks in je oog kunt krijgen zonder monitor.
Kijk hier op de website.