Pagina's

zaterdag 7 februari 2015

Reisgids Digitaal leermateriaal

Gisteren binnen gekregen: Reisgids Digitaal Leermateriaal. Boek ziet er leuk en aantrekkelijk uit:
Het is een leermiddelenboek PLUS. Het geeft hele concrete lesideeën en vervolgens worden er ook nog eventueel digitale middelen bij genoemd. Maar er zijn ook een heleboel lesideeën te vinden die zonder digitale middelen prima te doen zijn.

Het boek begint met een aantal praktische stappen: wat is digitaal leermateriaal? Hoe geef ik dat een plek in het lesontwerp? Mediawijsheid, Informatievaardigheden, Mogelijkheden van digitaal leermateriaal bij dyslexie, Waar vind je bruikbaar digitaal leermateriaal? Zelf ontwikkelen van digitaal leermateriaal, Vernieuwen in het digitale tijdperk, Bronnen voor inspiratie. Werkvormen, Tools, Rolmodellen en Visies op onderwijs.

Aantrekkelijk vormgegeven kan het boek in combinatie met de website Reisgids Digitaal Leermateriaal heel praktisch gebruikt worden bij het voorbereiden van een les die net even wat extra's krijgt, die net even iets afwisselender is. Aan de andere kant kan het boek en de website ook prima gebruikt worden om als achtergrondinformatie gebruikt te worden om tot een visie te komen en bij te blijven bij de ontwikkelingen in het onderwijs.
Ik moet het nog door gaan nemen, maar het lijkt zeker veelbelovend en een aanrader. Boek is voor slechts € 14,- te bestellen via de website.

Voorbeeld van een uitgewerkte werkvorm. Er staan er 10 in het boek. 

woensdag 4 februari 2015

Chromebookklas bezocht

Dinsdag 3 februari heb ik met de Innovatiekring van de 7 reformatorische VO scholen in Nederland een bezoek gebracht aan het Driestar College in Gouda. We hebben kennis gemaakt met 2 school-eigen innovaties: de Chromebookklas en een tabletklas.

De Chromebookklas bezochten we onder de les geschiedenis. Het is een eerste klas, vwo-plus o.i.d. Deze leerlingen hebben alle boeken zowel digitaal (veelal als PDF) en op papier. Papieren boeken brengen ze bijna nooit mee naar school, hooguit een werkboek om tijdens de les mee te werken. Technisch zijn er weinig mankementen. Het komt een enkele keer voor dat een Chromebook niet op de wifi kan. Nu hoor ik dat meer bij Chromebookklassen dan bij laptopklassen. Mogelijk is daar een verband tussen.
Tijdens de les geschiedenis gingen leerlingen aan de slag met de Bronwijzer applicatie. Dat was leuk om te zien, omdat ik daar zijdelings ook bij betrokken geweest ben. Leerlingen waren bijzonder gemotiveerd bezig met het maken van opdrachten. Op het smartboard was het overzicht van alle leerlingen te zien. Hoeveel hadden ze gemaakt en welk percentage was goed. In dit geval werkte het als super overzicht voor de docent en als extra motivator voor de leerlingen. Dat kan natuurlijk niet altijd gebruikt worden. Maar hier was het zeer toepasbaar. Kortom: een enthousiaste docent met even enthousiaste leerlingen die met veel plezier lieten zien wat ze aan het doen waren en er met even veel plezier over vertelden.
Leerlingen aan de slag met de Bronwijzer applicatie
Daarnaast hebben we de tabletklas bezocht die op dat moment gymnastiek had. Leerlingen waren met verschillende onderdelen bezig en bij elk onderdeel lag een kaart met daarop een QR-code. Met hun tablet (of smartphone als ze die hadden) konden ze de code scannen en kregen dan een uitlegfilmpje te zien. Daarnaast konden ze elkaars resultaten en scores noteren en die aan het eind van de les naar de docent sturen. Wat we niet gezien hebben, maar wat ze wel regelmatig doen, is een video-analyse van bijvoorbeeld een sprong e.d.
In het algemeen zijn er wat meer problemen met de tabletklas. Dat heeft voornamelijk te maken met de kwaliteit van de tablets. Die leveren wat meer problemen op.

Kortom: een mooie kennismaking en erg leerzaam.